Sveriges bästa magazine sedan 2002.

Dela artikeln på:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post

Grekiskt får- och getkött för miljön?

Cappuccino på getköttsbuljong, killingfrikassé och råbiff på getfärs. Det är några av de ovanliga delikatesser som representanter för Grekland bjöd journalister, bloggare, kockar, importörer och distributörer på under ett event i Stockholm i januari som syftar till att öka det svenska intresset för grekisk får- och getuppfödning.

I dagens läge när det som efterfrågas av den moderna djuruppfödningen är produkter med högt näringsvärde och bra smak som ska främja ekonomisk tillväxt, samtidigt som produktionen ska vara bevara miljön, är Greklands svar extensiv får- och getuppfödning.

Det här var det främsta budskapet som den grekiska branschorganisationen för köttproducenter ville framföra på sitt event som ägde rum torsdagen den 23 januari i Stockholm inom ramen för programmet Signed by Nature.

Vicki Kostopoulou, som är samordnare för programmet, förklarade Signed by Natures grundbudskap. Hållbar får- och getköttsproduktion, ”undertecknad av naturen”, bidrar till att bevara kulturarvet, ger kött av hög kvalitet, är bra för miljön, skyddar mot naturkatastrofer och hjälper till att bevara biologisk mångfald.

Greklands ekonomi- och handelsattaché i Sverige, Pantelis Giannoulis, inledde eventet och lämnade sedan över till den grekiska ambassadören Andreas Fryganas, som framhöll att extensiv får- och getuppfödning är en gammal djurhållningstradition i Grekland.

Menyn som gästerna fick smaka på gav exempel på hur får- och getkött kan användas för många olika ändamål. Först på menyn stod en cappuccino gjord på getköttsbuljong med skum från vilda växter. Därefter serverades en plocktallrik med fårköttsburgare med paprikamos och mastixmajonnäs, fårskinka, fårkorvsspett med oliver och fetaost, fårgyros med potatismos och saffran från Kozani samt råbiff på getfärs.

Huvudrätten var ett exempel på hur får- och getkött kan användas på gourmetrestauranger: lammfilé med pistagetäcke, zucchinimos med bergamott och selleri samt en sås på mavrodafni-vin och tryffel från Olymposberget.

Till sist serverades traditionella rätter som ofta har en framträdande plats på middagsbordet i grekiska hem, nämligen killingfrikassé med vilda grekiska växter, grillat lamm med ugnsstekt potatis och grillade lammkotletter.

De svenska deltagarna visade stort intresse för Greklands får- och getuppfödning, som bidrar till att bevara miljön. Ambassadören menade att det finns ett stort intresse för Signed by Natures budskap i Sverige och ville att fler liknande tillställningar ska anordnas, vilket också planeras för inför nästa år.

Dela artikeln på:

Dela på linkedin
LinkedIn

Senaste nytt.

Presenteras av

Annons

Video

VIDEO: Kreativa lösningar

En Sibylla-handlare laddar en drönare med snabbmat. Ett konditori tillverkar ”dassrullar”. I Corona-krisens spår flödar samtidigt kreativiteten.

Annons

Slappna av i en minut.

Läs mer här.

Anmäl dig till branschens bästa

powered by Typeform

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.