Grekiskt får- och getkött för miljön?

Cappuccino på getköttsbuljong, killingfrikassé och råbiff på getfärs. Det är några av de ovanliga delikatesser som representanter för Grekland bjöd journalister, bloggare, kockar, importörer och distributörer på under ett event i Stockholm i januari som syftar till att öka det svenska intresset för grekisk får- och getuppfödning.

I dagens läge när det som efterfrågas av den moderna djuruppfödningen är produkter med högt näringsvärde och bra smak som ska främja ekonomisk tillväxt, samtidigt som produktionen ska vara bevara miljön, är Greklands svar extensiv får- och getuppfödning.

Det här var det främsta budskapet som den grekiska branschorganisationen för köttproducenter ville framföra på sitt event som ägde rum torsdagen den 23 januari i Stockholm inom ramen för programmet Signed by Nature.

Vicki Kostopoulou, som är samordnare för programmet, förklarade Signed by Natures grundbudskap. Hållbar får- och getköttsproduktion, ”undertecknad av naturen”, bidrar till att bevara kulturarvet, ger kött av hög kvalitet, är bra för miljön, skyddar mot naturkatastrofer och hjälper till att bevara biologisk mångfald.

Greklands ekonomi- och handelsattaché i Sverige, Pantelis Giannoulis, inledde eventet och lämnade sedan över till den grekiska ambassadören Andreas Fryganas, som framhöll att extensiv får- och getuppfödning är en gammal djurhållningstradition i Grekland.

Menyn som gästerna fick smaka på gav exempel på hur får- och getkött kan användas för många olika ändamål. Först på menyn stod en cappuccino gjord på getköttsbuljong med skum från vilda växter. Därefter serverades en plocktallrik med fårköttsburgare med paprikamos och mastixmajonnäs, fårskinka, fårkorvsspett med oliver och fetaost, fårgyros med potatismos och saffran från Kozani samt råbiff på getfärs.

Huvudrätten var ett exempel på hur får- och getkött kan användas på gourmetrestauranger: lammfilé med pistagetäcke, zucchinimos med bergamott och selleri samt en sås på mavrodafni-vin och tryffel från Olymposberget.

Till sist serverades traditionella rätter som ofta har en framträdande plats på middagsbordet i grekiska hem, nämligen killingfrikassé med vilda grekiska växter, grillat lamm med ugnsstekt potatis och grillade lammkotletter.

De svenska deltagarna visade stort intresse för Greklands får- och getuppfödning, som bidrar till att bevara miljön. Ambassadören menade att det finns ett stort intresse för Signed by Natures budskap i Sverige och ville att fler liknande tillställningar ska anordnas, vilket också planeras för inför nästa år.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Willys öppnar i ny lokal efter brand

Willys öppnar butik i Västerås i nybyggda lokaler efter branden i Erikslund i fjol. Den nya butiken öppnar där den gamla butiken låg.

Coop kampanjar med humortrio

Coop fixar festen tillsammans med IJustWantToBeCool, humortrion som i tre Youtube-kanaler har en miljonpublik.

Billigast att köpa storpack på nätet

Dyrt snus? Absolut. Men när Norstat undersöker saken på uppdrag av Snusbolaget är resultatet att man kan tjäna rejält på att handla på nätet.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil