Ostronört först att gå under av klimatskäl

Så ser den ut, ostronörten som nu riskerar att dö ut i Sverige av klimatskäl. Foto: Pressbild
Ostronört kan bli den första växt i Sverige som dör ut på grund av varmare klimat, konstateras efter en inventering av länsstyrelsen i Västra Götaland.

Det totala svenska beståndet av ostronört har kraschat under senare år. Under förra årets inventering kunde endast fyrtio plantor hittas. 
Orsaken är ett allt varmare klimat. 

Ostronörtens frö behöver en köldperiod under vintern för att gro. Värme och torka gör att både groddplantor och vuxna plantor dör under sommaren. 
I en kommande artikel i Svensk Botanisk Tidskrift framgår det att antalet plantor minskat med nästan 80 procent sedan 2009.

Tore Mattsson och Olle Molander har inventerat ostronört på Västkusten på uppdrag av Länsstyrelsen i Västra Götalands län.
– Förra året hittade vi bara 30 blommande plantor i hela Sverige. Av de fanns 22 på en enda växtplats, på övriga fanns det bara en till fyra växter per plats, berättar Tore Matsson. 

 – Ostronörten har helt enkelt kraschat helt, den ena växtplatsen efter den andra försvinner.

– Den stora orsaken till den kraftiga minskningen är att arten inte är anpassad till ett varmt klimat, säger Tore Mattsson. Det är en arktisk växt som har haft utpostlokaler här hos oss i södern. Det är samma trend i hela västra Europa. Ostronörten minskar i södra Norge och i Skottland och den är helt borta i övriga Storbritannien och Danmark.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil