Picknick innebär risk för matsvinn

Foto Too Good to Go
En ny undersökning från Too Good To Go visar att 4 av 10 svenskar sällan eller aldrig tänker på matsvinn vid sina picknickar. Trots att sommaren är en tid för njutning och avkoppling, visar det sig att många picknickar resulterar i onödigt matsvinn. Too Good To Go uppmanar nu till ökad medvetenhet och erbjuder tips för att minska matsvinnet.

Sommaren är här, och med den följer en rad picknickar i parker, på stränder och i båtar. Men en nyligen genomförd undersökning* av Verian, på uppdrag av Too Good To Go, visar att matsvinn är ett stort problem även under dessa stunder av avkoppling. 73% av svenskarna uppger att de ofta har mat över efter sina picknickar, och det som oftast blir över är färskt bröd, fikabröd, sallad, frukt, bär, ost och mejeriprodukter.
Undersökningen avslöjar att en fjärdedel av svenskarna är oroliga för att maten blir dålig efter att ha stått framme, vilket leder till att den slängs. Ytterligare 15% tycker inte att det är värt att ta hem maten om det inte är tillräckligt mycket kvar, och 10% orkar helt enkelt inte släpa på maten.

Sofia Edholm, Sverigechef på Too Good To Go, uttrycker sin oro över resultaten:
– ”Picknicken är en härlig stund och för många svenskar är det förknippat med sommar. Trots detta är det viktigt att tänka ett steg till innan man packar picknickkorgen. Att 42% av svenskarna aldrig eller sällan har matsvinnet i åtanke i samband med deras picknick är en skrämmande siffra. Matsvinnsproblematiken är en fråga där vi alla kan vara med och hjälpas åt, vilket kan ha betydande effekter. Genom att se över vad man har hemma innan picknicken och ta hand om maten som blir över, kan vi alla vara med och göra skillnad.”

Tips för att minska matsvinn vid picknickar
För att hjälpa svenskarna att minska sitt matsvinn har Too Good To Go samlat sina bästa tips för att förbereda, genomföra och ta hand om maten efter en picknick:

Innan picknicken:
Inventera hemma: Se över vad som finns i kylen, frysen och skafferiet. Många ingredienser passar perfekt för att göra pastasallad, wrap eller macka.
Sista minuten-handling: Köp matvaror som närmar sig bäst före-datum eftersom de kommer att ätas upp direkt.
Planera för värme: Frys en vattenfylld PET-flaska och använd den som kylklamp. Använd en kylväska för att hålla maten sval.

Under picknicken:
Ät smart: Börja med de känsligare godsakerna som charkuterier och kött, och spara bröd och sallad till senare.
Håll koll på hygienen: Använd handsprit och våtservetter samt olika redskap för att hantera maten.

Efter picknicken:
Återanvänd mat: Släng inte mat som kan nyttjas vid ett senare tillfälle. Gör krutonger av brödrester eller använd matrester i nya rätter.
Dela upp maten: Gör ett matlotteri där var och en får dra en matvara tills allt är slut.

Om undersökningen*
Undersökningen genomfördes av Verian på uppdrag av Too Good To Go. Den bygger på 1 002 intervjuer med den svenska allmänheten i åldrarna 18–84 år. Datainsamlingen genomfördes mellan 24–28 maj 2024.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil