Pressas av billigt kött från Europa

Högre kostnader i produktionen, el- och energipriser och ett hårt tryck hos svenska grisuppfödare.
Det svenska grisköttet lever i motvind och från industrin hörs nu krissignaler. Orsaken är dyra produktionskostnader och hård konkurrens från import.

Svenskt kött och inte minst svensk gris har i flera år haft en stark medvind men nu har den vänt och man har hamnat i vad branschen själv kallar ett krisläge.
Det är högre kostnader i produktionen, el- och energipriser och ett hårt tryck på importsidan där billigt europeiskt kött slår sig fram.

En av Sveriges större grisgårdar, Mellby gård som riskkapitalisten Rune Andersson driver, har man beslutat dra ned på produktionen i det här läget. 
Hela smågrisproduktionen avvecklas och kvar blir en årsproduktion på cirka 17 000 slaktgrisar, berättar sydsvenskan.se.

– En av anledningarna är att vi står inför ett stort investeringsbehov och de ökade kostnaderna på insatsvaror påskyndade beslutet. Foderpriserna har stigit med 30 procent och elen med runt 300 procent här i Skåne vilket ger ett negativt resultat för verksamheten, säger Petter Beckman, inspektor på Mellby gård, till tidningen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil