Prisbasbeloppet höjs kraftigare än på 40 år

Arkivbild MostPhotos
Inflation och höjda drivmedelspriser, orolig omvärld och prisökningar på bred front. Då blir SCB:s höjning av prisbasbeloppet det största på 40 år.

Prisbasbeloppet styr bland annat nivån på garantipension, studiemedel, sjuk- och föräldrapenning samt även vissa skatter och avdrag.
Det kan med andra ord ha stor betydelse för privatpersoners ekonomi.

Nu har SCB fastställt 2023 års prisbasbelopp till 52 500 kr.
Det är en höjning med 4 200 kr mot årets prisbasbelopp och den största höjningen på 40 år, en konsekvens av den höga inflationen.

Swedbank har räknat på vad det höjda prisbasbeloppet innebär rent konkret, med reservationen att regeringen ska fatta formella beslut.

Med den reservationen är resultaten av det nya prisbasbeloppet att garantipensionen höjs med 800-850 kr i månaden från 1 januari 2023.
Dessutom får landets pensionärer en höjning med 1 000 kr redan i augusti efter en uppgörelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Brytpunkten för statlig inkomstskatt höjs från 554 900 kr till 613 900 kr eller till att infalla vid en månadslön på knappt 51 200 kr.
Grund- och jobbskatteavdrag höjs också vid årsskiftet.

Studiemedlen utökas med 964 kr per fyraveckorsperiod, av vilka 292 kr är bidrag och 672 kr lån.
Efter det kan en heltidsstudent få ut 12 052 kr i grundbelopp mot 11 088 kr i år.

Vidare höjs taket i föräldraförsäkringen med 89 kr per dag och den sjukpenninggrundande inkomsten lika mycket, till en högsta nivå på 1 116 kr per dag.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Nu når Coop snart inte lika långt norrut

Det är Coops nordligaste butik – men inte länge till. Ett kommunalt nej till en utbyggnad gör att man istället väljer att lägga ned butiken i Katterjåkk.

Skörden väntas öka Rekordskörd av raps

Årets spannmålsskörd väntas bli elva procent högre än förra året och när det gäller skörden av oljeväxter blir årets skörd 2000-talets största.

H&M:s nya jättelager Satsar stort i Polen

75 000 kvadratmeter och två våningar handlar det om när H&M nu byggt ut sitt befintliga distributionscenter i polska Stryków för att möta efterfrågan.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil