Regeringen vill se ID-krav på fakturaköp

Finansmarknadsminister Max Elger | Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Regeringen går vidare med ett lagförslag om att stoppa bedrägerier där någon köper varor i en annan persons namn. Det ska stoppas via skärpta ID-krav.

Regeringen vill alltså gå vidare med ett lagförslag för att stoppa de bedrägerier där någon köper varor på nätet i en annan persons namn.
Det ska stoppas genom att man inför ett krav på skärpt ID-kontroll genom exempelvis bank-ID.– Om man köper varor mot faktura på internet så ska man identifiera sig precis som om man betalar för varan direkt. Vi vet sedan tidigare att när vi höjde kraven på identifikation för vanliga betalningar via exempelvis kortköp så minskade bedrägerierna i motsvarande mån, säger finansmarknadsminister Max Elger (s) till SVT.

Hur många per år som drabbas av falska fakturaköp är av naturliga skäl oklart. Enligt finansmarknadsministern rör det sig mellan 11 000 och 15 000 anmälningar om identitetsstöld årligen, där fakturaköp ingår.

Syftet med den nya lagen och förslaget om ökad ID-kontroll är att minska den här typen av bedrägerier kraftigt. Nackdelen är att det blir lite krångligare för alla att handla på nätet.

– Det blir lite krångligare men samtidigt så tar vi bort möjligheten för människor att beställa varor i någon annans namn och därmed sätter vi käppar i hjulet för bedragare, säger Max Elger.

Lagförslaget har varit på remiss och nu skickats till lagrådet.
Ambitionen är att den nya lagen ska träda i kraft 1 januari 2023.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil