KO stämmer Arla för ”osann” klimatreklam

KO stämmer Arla för ”osann” klimatreklam
Foto: Mostphotos
Konsumentverket drar Arla inför domstol utifrån Arlas påstående om att deras ekologiska mjöl ger netto noll-utsläpp. Det stämmer inte, säger verket.

Konsumentverket drar Arla inför domstol utifrån Arlas påstående om att deras ekologiska mjöl ger netto noll-utsläpp. Det stämmer inte, säger verket.

Mejerijätten Arla kan inte bevisa att reklamen om netto noll klimatavtryck stämmer, anser Konsumentverket.
Därför stämmer KO nu Arla inför Patent- och marknadsdomstolen.

– Det är ett otydligt påstående för konsumenten. De förklaringar som Arla har får inte konsumenten information om, de står inte på framsidan. Då måste man vända på förpackningen och vem gör det när man står och köper mjölk, säger Konsumentverkets processråd Ida Nyström till TT.

Nyström påpekar även av produktion av mjölk leder till växthusgaser, varför reklamen blir missvisande.
Arla har, inte helt oväntat, en annan syn på saken.
– Netto noll är ett komplext begrepp, men det är också etablerat, menar Arlas hållbarhetschef Victoria Olsson.
– Vi har kompenserat de utsläpp som mjölken ger upphov till och vi har använt tredjepartsexperter som räknat på certifierade projekt, tillägger Olsson hos TT.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

Nudging ska öka ekoförsäljningen

Under oktober ska ett antal utvalda Ica-butiker arbeta med nudging för att den vägen öka försäljningen av ekologiska varor.

Dålig kunskap om hur mat produceras

Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Skånemejerier har majoriteten av de tillfrågade personerna låg kunskap om hur mat produceras.

Coop fortsätter sänka för medlemmar

Under fyra veckor med start 2 oktober fortsätter Coop satsningen på sina snart fyra miljoner medlemmar. Ett 70-tal varor får sänkt pris.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil