Risk för vattenbrist i stor del av landet

Låga vattennivåer just nu | Foto MostPhotos
Det finns risk för vattenbrist i stora delar av landet och vattenförsörjningen kan bli ansträngd, meddelar SMHI i en ny rapport.

Små och stora magasin har låga eller mycket låga nivåer av grundvatten i stora delar av landet.
Vid ovanligt låga grundvattennivåer kan vattenförsörjningen bli ansträngd. Det här konstaterar SMHI som tillsammans med SGU, Sveriges geologiska undersökningar, sedan 2017 redovisat meddelanden kring risk för vattenbrist.
I den senaste rapporten, för vecka 28, meddelar man att nivåerna i landets grundvattenmagasin är under det normala eller till och med mycket under det normala i stora delar av landet.

Nivån under det normala gäller stora delar av Svealand och Götaland.
För Gotland, Östergötlands län och Södermanlands län är nivåerna mycket under det normala medan det i större delen av Norrland är nivåer mycket över det normala.

Det kan nu bli aktuellt med olika typer av vattensparande åtgärder. Det är, skriver man, viktigt att sätta in sådana i tid eftersom det kan ta lång tid att återgår till normala förhållanden, i vissa fall flera månader vid låg eller ingen påfyllning.
Detta i sin tur kan påverka stora delar av produktion och samhälle, inte minst när det gäller växtlighet.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil