Var fjärde ny vara vegansk

Försäljningen av köttfritt i Storbritannien fortsätter att öka kraftigt.
23 procent av alla nya brittiska livsmedelsprodukter 2019 var veganska och idag säger 65 procent av britterna att de äter köttfritt då och då.

De nya siffrorna ingår i forskning från Mintel som alltså konstaterar att nästan var fjärde ny brittiska produktlansering inom livsmedel handlar om veganska varor och att 39 procent av britterna nu säger att de äter mindre mängd kött än tidigare.
Man räknar därför med att försäljningen av köttfri mat år 2024 kommer att överstiga 1,1 miljarder pund i värde, det vill säga cirka 13,6 miljarder svenska kr.
Precis som i Sverige är det en högre andel av kvinnorna som väljer att begränsa och minska köttmängden, framförallt i gruppen under 45 år. 88 procent av britterna fortsätter dock att äta såväl rött kött som fågel enligt Mintel. Inte heller ökar andelen brittiska veganer enligt samma källa utan utgör fortfarande ungefär 1 procent av Storbritanniens befolkning.

Driver efterfrågan

Den ökande populariteten för flexitariansk kost har bidragit till att driva efterfrågan på köttfria produkter. Många konsumenter uppfattar att växtbaserade livsmedel är ett hälsosammare alternativ, och denna uppfattning är den viktigaste drivkraften bakom minskningen av köttkonsumtionen de senaste åren, säger Kate Vliestra som är global mat- och dryckesanalytiker hos Mintel.
Det nya bland britterna är att fler ser koppling mellan köttfritt och miljö. 48 procent menar att en minskad konsumtion av animaliska produkter är ett bra sätt att minska vår påverkan på miljön.

– Även om hälsofördelarna med att äta mindre mängd kött fortfarande är det främsta motivet för flexitarianer har miljökonsekvenserna också blivit ett viktigt skäl att undvika kött. Generation Z-konsumenter (i åldern 16-24 år) leder trenden här, konstaterar Kate Vlietstra.

Britternas tre främsta skäl för köttfritt
Bidrar till bättre hälsa – 32 procent
Bra sätt spara pengar – 31 procent
Bidrar till bättre miljö – 25 procent

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Hammars julmust vann litet jultest

När Aftonbladet lät elva personer göra ett blindtest av julmust fick Hammars bryggeris julmust med kardemummasmak störst bifall.

Så vill svenskar fira hållbar jul

Hållbarhet och jul är inga begrepp som direkt kopplar armkrok bland svenskarna. Nu pekar ändå undersökningar på att fler börjar tänka hållbart.

Digitalisering stör inte julen

En ny undersökning visar att de flesta inte tycker att digitaliseringen stör julfirandet – men att många stör sig på ”julskryt” i sociala medier.

Rättelse: Skapar en ny enhet

Tolv av Lekias 170 handlarägda butiker i Sverige och Norge genomför en koncernbildning inom Lekia. Den nya koncernens namn är Lekledaren.

Jättesatsning av Löfbergs i Karlstad

Familjen Löfberg, som äger kafferosteriet med samma namn, gör nu en jättesatsning i Karlstad med, bland annat, ett nytt stort kafferosteri.

Ny formel ska hjälpa med klappar

En ny formel ska hjälpa oss att köpa rätt julklappar, något som enligt en undersökning oroar väldigt många svenskar.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

KOMMER DU IHÅG?

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil