Sänker styrräntan till 3,75 procent

Riksbankshuset | Foto Pressbild
Riksbanken har beslutat att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent. Detta beslut grundar sig på att inflationen närmar sig målet samtidigt som konjunkturen visar svaghet. Den senaste KPIF-inflationen var 2,2 procent i mars, vilket är lägre än Riksbankens senaste prognos.

Enligt Riksbanken är inflationsförväntningarna stabiliserade och löneökningarna måttliga. Med en nära målinflation och en svag konjunktur möjliggör detta lättnader i penningpolitiken. Beslutet innebär att styrräntan kan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret, förutsatt att inflationsutsikterna håller sig stabila.

Trots närmandet till målinflationen och den svaga konjunkturen är inflationsutsikterna osäkra. Risken för att inflationen stiger igen är kopplad till flera faktorer, inklusive den amerikanska ekonomin, geopolitiska spänningar och kronans växelkurs. Därför betonar Riksbanken vikten av försiktighet och gradvisa sänkningar av styrräntan i framtiden.

Beslutet träder i kraft från och med den 15 maj. Protokollet från direktionens penningpolitiska möte kommer att publiceras samma dag

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil