Sri Lankas te-hemligheter

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya kunskaper och erfarenheter och man planerar eventuellt för en te-skola på Fotografiska i höst.

Dilmah ger en hel del tillbaka till lokalsamhället. Via olika projekt går minst 15 % av företagets vinst till miljö, djur och olika projekt för att utveckla samhälle och människor. Tekompaniet har tidigare stöttat Dilmah med diverse köksutrustning som nu gör att särskilt kvinnor kan få en egen inkomst. Ett exempel var den spis och frys som var resultatet av försäljningen av Dilmah Earl Grey Honung under slutet av 2019.

Handplockat och kvalitetstestat

På Dilmahs huvudkontor provar man 10 000 teer i veckan för att sedan packa och skeppa kvalitetste till världens alla hörn. Allt Dilmah-te plockas för hand, torkas, valsas och oxideras för att slutligen brännas för att bli svart Ceylonte. För att göra det exklusiva teet Silvertip plockas enbart knoppen som sedan får lufttorka. Normalt plockar en teplockare ca. 20 kg te per dag men när det gäller äkta Silvertip så får man bara fram ungefär 200 gram per dag. Det förklarar det höga priset.

Recept från Sri Lanka

I Nuwara Eliya lärde sig Tekompaniets deltagare om teets historia och hur teet kom till Sri Lanka. Världsberömda mixologen och flair-artisten Tomek Malek bjöd på tips om hur man använder te i mocktails och cocktails. Här är ett av recepten:

20 ml. Dilmah Elixir Persika

5 g ingefära

10 ml honung

10 ml färsk lime och citronjuice

100 ml kolsyrat vatten

Färskt myntablad till garnering.

I huvudstaden Colombo var det till sist ännu mer te-utbildning och deltagarna fick svaret på den eviga frågan som säkert har tusen olika svar: hur brygger man den perfekta koppen te?

Här är den instruktion Tekompaniet fick med sig:

  1. Färskt te
  2. Förvaras lufttätt, svalt, mörkt och torrt
  3. Använd kallt kranvatten
  4. Koka upp vattnet
  5. Ta en tesked te till 220 ml vatten
  6. Kolla upp rätt temperatur och bryggtid för din kopp te. T.ex. svart te 95 grader, brygg i 3 minuter
  7. Rör om under bryggningen
  8. Lagom temperatur vid servering är 65 grader

Tillsätt gärna tillbehör som förhöjer smaken. Ex mynta, ingefära eller neutral honung.

2018 arrangerade Tekompaniet en omtyckt Teskola tillsammans med Dilmah på Fotografiska i Stockholm. Målet är att göra om detta event under hösten 2020.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

Länen som näthandlar mest

Stockholm är det län som handlar mest online i hela landet, enligt nya siffror från Klarna. Tvåa och trea på listan är Norrbotten och Uppsala, sist är Västernorrland.

Svensk mat har starka mervärden

Årets stämma för branschorganisationen Svensk Fågel med temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion” har nyligen avslutats i Tylösand, Halmstad

Bärtas smörgåspålägg tar plats

Produkterna finns nu att hitta i kylen hos ytterligare 173 Hemköp, Willys och
City Gross. Det ökar tillgängligheten för närodlade, veganska livsmedel utan tillsatser.

Finlands mest hållbara varumärke

För nionde gången blev Valio utsedd till det mest hållbara varumärket i Finland.Konsumenterna uppskattar framför allt Valios lokala produktion.

Vald till generalsekreterare

Vi-skogens styrelse har utsett Charlotta Szczepanowski till ny generalsekreterare. Charlotta Szczepanowski har tidigare haft rollen som arbetande styrelseordförande för Vi-skogen och kommer nu fortsätta driva arbetet framåt. Charlotta tillträder sin nya roll den 1 april.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil