Norskt beslut stoppar gränshandeln

Norge sätter nu alla norrmän i karantän om de korsar gränsen. | Foto av Vadim Nefedov
Nu kommer beskedet att den norska regeringen ”rödlistar” Värmland igen och därmed rycker undan benen för gränshandeln som nyligen öppnade igen.

Beskedet från den norska regeringen var inte helt överraskande.
Onsdag eftermiddag rödlistade man återigen Värmland vilket innebär att det blir karantän vid hemkomsten för alla norrmän som besöker Värmland.

Beslutet kommer sedan norska folkhälsomyndigheten tidigare i veckan rekommenderat åtgärder mot bland annat Värmland eftersom antalet nya smittade i regionen låg klart över den godkända gränsen.
Riktpunkten har varit max 20 fall per 100 000 invånare men där ligger Värmland idag på 25,5.

Från och med midnatt på lördag gäller alltså regeln att alla norrmän som besöker Värmland får sitta i karantän i Norge i tio dagar när de återvänder hem – och regeringen hoppas alla invånare respekterar beslutet direkt.
– Är du i Norge nu och funderar på att ta en liten tur till en region som blir röd natt mot lördag, gör inte det. Du bidrar till risken att smittan ökar, säger statsminister Erna Solberg på presskonferensen idag onsdag.
– Risken att smittas i Systembolagskön är inte värd risken att åka, menar hälsominister Bent Høie.

Det här slår naturligtvis omedelbart och hårt mot gränshandeln i Värmland vilken nyligen tog ett omtag och gick igång igen. Det bekymrar naturligtvis gränshandlarna.
– Om man visste att det bara var två veckor vore det inget bekymmer, men det kan bli två månader. Det vore inget bra, vi slet ont under förra perioden, sa Kjell Skjaerstad som är handlare i Långflon idag till nwt.se.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Det blir Ica som öppnar hos Sture

Ica Sturehallen. Det blir den butik som någon gång under hösten 2026 ger Sturekvarteret en ny dagligvarubutik och då öppna i Sturegallerian.

Lidl bjuder barn på VM-handbollen

VM i handboll för damer är igång i Göteborg och sponsorn Lidl bjuder nu över 100 barn på möjligheten att vara landslagsstjärnor för en dag.

Hemköp Jakobsberg nyinvigt och igång

Nu har Hemköp Jakobsberg öppnat på nytt. Det sker efter en omfattande modernisering. Under tiden har man fått vara i tillfälliga lokaler.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil