Sverige i Europatopp – överträffar nya målen

Sverige i Europatopp – överträffar nya målen
Duktiga på återvinning är vi svenskar enligt FTI:s nya siffror. Foto: Pressbild FTI

Ny statistik visar att Sverige är ett av de främsta länderna i Europa vad gäller att återvinna förpackningar. Vi överträffar till och med målen.

Sverige är ett av de främsta länderna i Europa när det gäller förpackningsåtervinning. Under 2020 slog vi rekord i mängden insamlade förpackningar från svenska hushåll, och överträffar därmed regeringens kraftigt skärpta mål för Sveriges totala förpackningsåtervinning, skriver FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, i ett pressmeddelande.

Regeringens nya mål är att minst 65 procent av alla förpackningar som sätts på marknaden ska återvinnas till nya produkter.
Det är en tuffare målsättning än EU:s skärpta direktiv som infördes 2020 för att man mer effektivt ska kunna följa upp arbetet med att ställa om till en cirkulär ekonomi.

Men enligt ny statistik från FTI uppgick Sveriges återvinning totalt sett till 72 procent. Samtidigt behöver vi bli bättre på att återvinna framför allt plast- och pappersförpackningar. Här behöver både konsumenter och producenter ta ett större ansvar, menar FTI.

När det gäller producenternas ansvar för plastförpackningarna har Dagligvaru­leverantörers Förbund, DLF, lanserat Plastinitiativet 2025 med målet att de plast­förpackningar som medlemsföretagen sätter på marknaden, och som omfattas av producentansvars­förordningen, ska gå att materialåtervinna då.

– Det är väldigt glädjande att vi på totalen lever upp till de nya tuffare målen även om vi måste fortsätta att förbättra oss inom vissa områden. De nya mätpunkterna från EU förbättrar möjligheten att kunna beräkna de faktiska miljömässiga vinsterna med materialåtervinning, vilket vi är mycket positiva till, säger FTI:s kommunikationschef Veronica Foberg Gustafsson.

– Det är viktigt att statistiken är tydlig och transparent. Som återvinnare vill man ju veta vad som händer med de förpackningar som man källsorterar, tillägger hon.

Dela denna nyhet

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

NYHETER VARJE VARDAG?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Klassikern pappersbaserat förpackad

Klassikern pappersbaserat förpackad

En svensk klassiker i form av Scan falukorv på 800 g-ring, blir nu pappersbaserat förpackat i en innovation från Mondi, istället för i dagens plast.

Siaglass och Skistar i nytt glassamarbete

Siaglass och Skistar i nytt glassamarbete

Siaglass och Skistar bygger ett nytt samarbete. Det tar sin utgångspunkt i snögubben Valle som finns på Skistars destinationer och som nu blir glass.

Så ofta kollar vi svenskar mobilen

Så ofta kollar vi svenskar mobilen

En tredjedel svarar ”mer än 50 gånger per dag”, var femte 18-29-åring ”mer än 100 gånger per dag”. Det gäller hur ofta vi svenskar kollar mobilen.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.