Klimatberäknad mat kan påverka kunderna

Klimatberäknad mat kan påverka kunderna
Konsumentverket klimatberäknar maten för första gången vilket kan ge återverkningar i handeln. Illustration: Konsumentverket
Två statliga verk lanserar nu en mer klimatmedveten matsedel där maträtten för första gången klimatberäknats. Satsningen kan påverka konsumenterna.

Två statliga verk lanserar nu en mer klimatmedveten matsedel där maträtten för första gången klimatberäknats. Satsningen kan påverka konsumenterna.

Det är Konsumentverket och Livsmedelsverket som tillsammans nu lanserar en mer klimatmedveten matsedel.
Matsedeln är upplagd på fyraveckors-basis och tar hänsyn både till klimat och plånbok. Den nya matsedelns rätter kategoriseras efter hur stort klimatavtryck de beräknas ge.

– Vi vill gärna hjälpa konsumenterna att laga enkel vardagsmat som är god, nyttig, överkomlig i pris och som dessutom är snällare mot både klimatet och miljön, säger Elisabet Amcoff, rådgivare på Livsmedelsverket.

Matsedeln innehåller nu fler vegetariska rätter. Fler ingredienser i recepten är Krav-märkta, fisk är MSC-märkt och köttet får gärna vara naturbeteskött och helst närproducerat.
Kostnaden för att välja råvaror med omtanke finns medräknad i matsedeln. Näst efter boendekostnader och transporter är maten ofta det som hushållen lägger mest pengar på.
Konsumentverket har regeringens uppdrag att varje år ta fram ett underlag för flera av hushållens kostnader, bland annat för mat.
En fyraveckors matsedel fungerar som ett underlag till siffrorna.

– Vi ser att intresset för matkostnader är väldigt stort. Konsumenter kan använda siffrorna när de gör sin egen budget och uppgifterna används också av kommuner och andra myndigheter, säger Ingrid Eriksson på Konsumentverket.

Rekommendationerna från verken kan även påverka handeln. Det kan alltså vara idé för alla inom dagligvaruhandeln att studera den nya fyraveckors-matsedeln för att möta eventuella förändringar i kunders efterfrågan.
Här hittar du matsedeln uppdelad på fyra veckor. På webben hittar du också uppgifter om matkostnader.

Konsumentverket

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

”Fortsatt tufft för svensk ekonomi”

Svensk ekonomi visar hög aktivitet men står inför fortsatta problem och det är en lång väg till att återställa hushållens köpkraft, skriver Handelsbanken.

Coop öppnar ny butik i Västerås

28 september är det dags för Coop att inviga sin nybyggda butik i centrala Västerås, där man ska profilera sig med en extrasatsning på färskvaror.

Östenssons nya butik är invigd

Nu är invigningen av Hemköp Östenssons Folkungavallen genomförd och därmed har Linköping fått en ny modern livsmedelsbutik.

Ica-banken höjer sparräntan igen

Ica-banken höjer återigen sparräntan. Den här gången kommer det som en omedelbar reaktion på riksbankens räntebesked torsdag.

Ännu ett nytt svenskt snabbmatskoncept

Nu kommer ytterligare ett svenskt restaurangkoncept med ambitionen att utmana de stora snabbmatskedjorna. ”Fiffis” är namnet på den senaste utmanaren.

Hemköp öppnar i nya lokaler i Örby

Nu har Hemköp öppnat sin nya fräscha Hemköp-butik i Örby i södra Stockholm. Efter två år kunde man slå upp portarna 14 september.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil