Vill minska kaffets klimatavtryck kraftigt

Vill minska kaffets klimatavtryck kraftigt
Foto: Arvid Nordquist
Arvid Nordqvist har tillsammans med Rainforest alliance testat en ny innovativ metod som man hävdar minskar kaffets koldioxidavtryck kraftigt.

Arvid Nordqvist har tillsammans med Rainforest alliance testat en ny innovativ metod som man hävdar minskar kaffets koldioxidavtryck kraftigt.

Arvid Nordquist kafferosteri testar ihop med Rainforest alliance en ny innovativ metod för att kraftigt minska kaffets koldioxidavtryck
– Spårbart, mätbart och hållbart, säger Arvid Nordquists hållbarhetsdirektör Erica Bertilsson om den nya metoden.

Metoden är baserad på den digitala plattformen Farm-trace, som används för att mäta och verifiera effekter av skogsplantering och kolbindning över tusentals kaffejordbruk samtidigt.
Plattformen gör detta genom att kombinera mobildata, satellitbilder och maskininlärning. ”Med informationen vägleds odlare till olika åtgärder som minskar koldioxidutsläppen.

– Vi kombinerar avancerad teknik med traditionell kunskap för att hjälpa miljön och samtidigt förbättra inkomsterna för små jordbrukare, säger Kahlil Baker, vd för Taking Root.
Projektet pågår i 26 månader och genomförs gemensamt av Arvid Nordquist, Farm-trace och Rainforest.
Det svenska konsultföretaget U&We ingår också för att hjälpa till med utvecklingen av en ”Klimatutsläpps-kalkylator”. Projektet har fått finansiering från Nordic Development Fund (Nordic Climate Facility).

– Det är inom jordbruket som de mesta koldioxidutsläppen sker. Om vi ska kunna göra något åt det måste teknik och kunskap vara tillgängligt och kopplat till kaffeodlarnas situation för att de ska agera och kunna dra nytta av den, säger Marcus Schaefer, nordisk representant för Rainforest Alliance.

– Våra kunder och konsumenter bör kunna känna sig säkra på att de bidrar till en mer klimatsmart planet varje gång de dricker en kopp gott kaffe från oss. Samtidigt hjälper de småskaliga kaffejordbrukare att förbättra sina inkomstmöjligheter. Och de ska känna sig säkra på att de själva kan kontrollera att detta är sant, säger Erica Bertilsson hos Arvid Nordquist.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil