Svenskarna vill se förändringar

Foto Picadeli
Miljontals svenskar äter ohälsosamt, men de är öppna för att förändra sina matvanor genom politiska beslut, visar en ny undersökning från salladspionjären Picadeli. Svenskarna efterlyser allt från köttskatt till slopad moms på frukt och grönt för att underlätta hälsosammare val i matbutiken.

För att få i sig tillräckligt med näringsämnen rekommenderar WHO ett dagligt intag av 400 gram frukt och grönsaker. Men att följa dessa riktlinjer är enklare sagt än gjort: 9 av 10 svenskar, motsvarande miljontals människor, äter inte tillräckligt med frukt och grönt idag. Denna insikt kommer från årets upplaga av Vegocracy-rapporten, som Kantar genomfört på uppdrag av den svenska salladspionjären Picadeli.

Ekonomiska incitament för hälsosammare val
Undersökningen visar att ekonomiska drivkrafter är avgörande för att förbättra svenskarnas matvanor. Många svenskar skulle välja bort skräpmat om den blev dyrare och köpa mer frukt och grönt om dessa varor var billigare. Dessutom vill så många som en av fem se högre moms på rött kött.

– Hälsosam mat behöver bli mycket billigare, visar undersökningen. Var femte svarar att de inte äter så mycket grönt som de borde, för att de helt enkelt inte har råd. Samtidigt skulle så många som 8 av 10 äta mer frukt och grönt om momsen togs bort.

Topp 3 Åtgärder för en Förbättrad Folkhälsa
Slopad moms på frukt och grönt

70 % av svenskarna säger att de skulle äta mer frukt och grönt om det vore momsfritt.
Ja till höjd moms på skräpmat

52 % av svenskarna säger att en högre moms på skräpmat skulle få dem att välja andra alternativ.
Köttskatt – en hälsofrämjande åtgärd

18 % av svenskarna tror att en ökad moms på rött kött skulle främja hälsosammare matvanor.
Om Undersökningen
Vegocracy-rapporten baseras på en internationell undersökning genomförd av Kantar, ett globalt undersökningsföretag med 25 000 anställda i 90 länder, på uppdrag av Picadeli. Undersökningen bestod av 11 000 intervjuer med män och kvinnor i åldrarna 18–65 år i sju länder: Sverige, Finland, Tyskland, Belgien, Frankrike, Storbritannien och USA. Minst 1 000 intervjuer genomfördes i varje land. Intervjuerna genomfördes under december 2023–januari 2024.

Den nya undersökningen visar att det finns en stark vilja bland svenskarna att göra hälsosammare matval, och att ekonomiska incitament kan vara en nyckel för att nå detta mål. Genom att slopa momsen på frukt och grönt, höja momsen på skräpmat och införa en köttskatt kan politiska beslut hjälpa svenskarna att äta hälsosammare och förbättra folkhälsan.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil