Fortsatt tufft för mode

Tredje genomdystra månaden för modehandeln under corona...
Tredje genomdystra månaden för modehandeln under corona redovisas nu av Svensk handel. Det är fritt fall i försäljningssiffrorna för kläder och skor.

Det är stilindex från Svensk handel som redovisar nya, dystra siffror när det gäller försäljning av kläder och skor i fysiska butiker och i deras e-handel. Under maj minskade klädförsäljningen i kategorin med 26,3 procent och försäljningen av skor med 45,3 procent jämfört med maj 2019.

– Coronakrisen har slagit hårt mot modehandeln och för tredje månaden i rad ser vi drastiska försäljningstapp. Detta betonar vikten av att regeringens omställningsstöd förlängs för att rädda företag och jobb i modehandeln, säger Svensk handels vd Karin Johansson.

– Även om försäljningstappen i klädhandeln fortsatt är stora kan en viss positiv tendens skönjas. Att rörligheten i samhället kommer igång igen blir avgörande för att försäljningen ska ta fart. Det finns ett uppdämt behov av att köpa kläder och skor och jag hoppas att sommarvädret bidrar till att försäljningen ökar, säger Karin Johansson.

Samtidigt reagerar handeln återigen mot en planerad modeskatt av miljöskäl. Regeringen har skickat ut den föreslagna modeskatten på remiss men Svensk handel är kritisk.

– Att mitt i en historiskt tuff kris driva igenom en straffskatt är inget annat än ett slag i ansiktet på den svenska modehandeln. Svenska modeföretag ligger i frontlinjen med sitt hållbarhetsarbete och majoriteten av plaggen innehåller inte otillåtna kemikalier, ändå ska alla produkter beskattas. Det är som att ge alla bilister en fortkörningsbot i förväg, säger Karin Johansson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil