Utforskar Potentialen för Svenskodlat Kött

Maria Gustavsson, vikarierande chef innovation och konceptutveckling på ICA Sverige | Foto Pressbild
ICA Sverige och Re:meat, ett scale-up företag, har inlett ett samarbete för att utforska marknadspotentialen för svenskodlat kött.

Detta initiativ är en del av skiftet mot mer hållbara proteiner och syftar till att främja en mer hållbar matkonsumtion. Odlat kött, som produceras i en bryggerilignande miljö med användning av djurceller, har upp till 92 procent lägre klimatavtryck än konventionellt kött. Resultatet är färdig köttfärs.

Maria Gustavsson, vikarierande chef för innovation och konceptutveckling på ICA Sverige, säger att de undersöker lösningar inom matproduktionen som kan minska klimatavtrycket från maten och att odlat kött kan vara ett viktigt komplement för att göra en positiv skillnad för miljön.

I det inledande stadiet av samarbetet kommer ICA och Re:meat att utforska konsumenternas inställning till odlat kött. De kommer att definiera vilka faktorer som påverkar efterfrågan på ett hållbart sätt. Smak, pris och näringsvärde kommer att vara avgörande faktorer, men även hur konsumenterna ser på odlat kött.

ICA och Re:meat kommer att genomföra en pilotstudie för att utforska odlat kött i en experimentell miljö, i avvaktan på kommersiellt godkännande från EU. Processen innebär att djurceller matas med näring och energi för att producera kött i en kontrollerad odlingsmiljö.

Jacob Schaldemose Peterson, VD på Re:meat, beskriver samarbetet som viktigt för att främja förändringar inom livsmedelsindustrin och konsumtionsvanor. Re:meat strävar efter att bygga storskalig lokal produktion av odlat kött och minska CO2-utsläppen samtidigt som man stärker Sveriges livsmedelsförsörjning. Företaget kopplar samman olika aktörer inom värdekedjan för att driva utvecklingen framåt.

ICA Växa är ICA Sveriges initiativ för ett hållbart matsystem, i samarbete med innovatörer och lokala leverantörer. Målet är att främja hållbar och hälsosam mat samt hållbara förpackningar. Detta samarbete representerar ett steg framåt i arbetet för ett mer hållbart och grönt alternativ inom köttindustrin.

Re:meat är Sveriges första företag inom odlat kött och arbetar för att stärka Sveriges position inom tekniken. De strävar efter att driva på för en större produktion och lokalt hållbara lösningar, vilket har potential att minska miljöpåverkan betydligt.

Mer information om Re:meat

Mer information om ICA Växa

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil