[bsa_pro_ad_space id=3 delay=7]

”Våga ge lantbruket bättre förutsättningar”

Ordförande Erika Olsson Ekologiska Lantbrukarna | Foto Pressbild
Istället för att det vid kris ska gå att sälja livsmedel med mer rester av bekämpningsmedel finns andra vägar, skriver Ekologiska lantbrukarna.

Regeringen har föreslagit att det i ett krisläge tillfälligt ska bli tillåtet att sälja livsmedel med högre gränsvärden när det gäller rester av bekämpningsmedel.
Nu reagerar Ekologiska lantbrukarna i ett öppet brev till regeringen.

– Istället för tillfälliga undantag så borde regeringen lägga fokus på att skapa bättre förutsättningar för oss lantbrukare att producera mat, skriver organisationen, genom sin ordförande Erika Olsson.

– För att tala klarspråk så innebär “annan jordbrukspraxis” att man använder mycket farliga kemikalier, i stora mängder. Att tillåta försäljning av dessa matvaror innebär inte bara en ökad risk för alla medborgare, utan det skickar också en mycket viktig signal till oss svenska lantbrukare: Regeringen har inte förtroende för att vi ska klara av att producera mat i händelse av kris och krig.Ekologiska lantbrukarna menar också att detta är negativt ur ett beredskapsperspektiv.
– Istället för tillfälliga undantag så borde Regeringen lägga fokus på att skapa bättre förutsättningar för oss lantbrukare att producera mat. Det innebär allt från träffsäkra ersättningar som gör det mer lönsamt att bedriva lantbruk i alla delar av landet, till rådgivning om hur man kan bli bättre på att odla utan importerade insatsvaror som konstgödsel. Mer biogas, mer lokalproducerat foder, fler slakterier och mer solenergi – det finns mycket vi kan göra för att öka Sveriges självförsörjande förmåga, skriver organisationen. 

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

[bsa_pro_ad_space id=4 delay=7]

[bsa_pro_ad_space id=1 delay=7]

Västkustägg förvärvar Väst Ägg AB

Stjärnägg AB, en av Sveriges främsta leverantörer av ägg, tillkännager stolt att deras delägare, Västkustägg, har förvärvat Väst Ägg AB, tidigare känt som Lilluns Ägg. Denna strategiska expansion förväntas stärka deras kapacitet att leverera ägg av högsta kvalitet till butiker över hela landet.

Olivoljepriserna skjuter i höjden

Den senaste tiden har olivoljepriserna fortsatt att skjuta i höjden till följd av torkan som härjar i södra Europa. Enligt Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, har priserna ökat med hela 5 procent under februari och en imponerande 40 procent på årsbasis.

Leder vägen för jämställdhet i näringslivet

En färsk undersökning utförd av Svensk Kooperation visar på en betydande skillnad i jämställdhetsarbetet mellan kooperativt ägda företag och börsbolag. Med Internationella kvinnodagen i sikte ger resultaten en inblick i hur olika typer av företag hanterar könsrepresentationen i sina ledande positioner.

Sex procent lägre konsumtion 2020

Konsekvenser för försäljning till minderåriga

När det kommer till Systembolaget är ålderskontroll av högsta prioritet. Att säkerställa att ingen under 20 år får köpa alkohol är en central del av deras arbete för att främja ansvarsfull konsumtion. Men vad händer om en misstag inträffar och alkohol säljs till en minderårig?

Kunderna rasar mot Kellogg’s

Kellogg’s, känd för sina populära frukostflingor som Froot Loops och Frosties, har hamnat i en storm av kritik efter ett kontroversiellt uttalande från deras VD, Gary Pilnick. Uttalandet, som gjordes under en intervju med amerikanska CNBC, har fått kunder att reagera starkt.

Ingen ljusning i sikte enligt UC

Konkurser fortsätter att öka, och enligt experter syns ingen ljusning i sikte. Affärs- och kreditinformationsföretaget UC rapporterar att situationen är den värsta på över ett decennium för vissa branscher.

Levererar mat med drönare

En Ica Nära-butik har inlett ett pilotprojekt där man testar hemleverans med drönare till kunderna, som enligt en enkätundersökning är efterfrågat. Kundens erfarenhet beskrivs som ”oväntat smidig”.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil