”Våga ge lantbruket bättre förutsättningar”

Ordförande Erika Olsson Ekologiska Lantbrukarna | Foto Pressbild
Istället för att det vid kris ska gå att sälja livsmedel med mer rester av bekämpningsmedel finns andra vägar, skriver Ekologiska lantbrukarna.

Regeringen har föreslagit att det i ett krisläge tillfälligt ska bli tillåtet att sälja livsmedel med högre gränsvärden när det gäller rester av bekämpningsmedel.
Nu reagerar Ekologiska lantbrukarna i ett öppet brev till regeringen.

– Istället för tillfälliga undantag så borde regeringen lägga fokus på att skapa bättre förutsättningar för oss lantbrukare att producera mat, skriver organisationen, genom sin ordförande Erika Olsson.

– För att tala klarspråk så innebär “annan jordbrukspraxis” att man använder mycket farliga kemikalier, i stora mängder. Att tillåta försäljning av dessa matvaror innebär inte bara en ökad risk för alla medborgare, utan det skickar också en mycket viktig signal till oss svenska lantbrukare: Regeringen har inte förtroende för att vi ska klara av att producera mat i händelse av kris och krig.Ekologiska lantbrukarna menar också att detta är negativt ur ett beredskapsperspektiv.
– Istället för tillfälliga undantag så borde Regeringen lägga fokus på att skapa bättre förutsättningar för oss lantbrukare att producera mat. Det innebär allt från träffsäkra ersättningar som gör det mer lönsamt att bedriva lantbruk i alla delar av landet, till rådgivning om hur man kan bli bättre på att odla utan importerade insatsvaror som konstgödsel. Mer biogas, mer lokalproducerat foder, fler slakterier och mer solenergi – det finns mycket vi kan göra för att öka Sveriges självförsörjande förmåga, skriver organisationen. 

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil