Levererar handsprit till vården

Behovet av handsprit och desinfektionsmedel är fortfarande stort, inte minst inom hälso- och sjukvården.
Under torsdagen gick den första leveransen av handsprit från Spendrups till sjukvården i Örebro län. Tidigare har man levererat till vården i Dalarna.

Behovet av handsprit och desinfektionsmedel är fortfarande stort, inte minst inom hälso- och sjukvården. Vid påsk påbörjades leveranser av handsprit från Spendrups, handsprit som kommer från restalkoholen från alkoholfri öl, till Region Dalarna.
Efter ett upprop från länsstyrelsen i Örebro erbjöd Spendrups att leverera handsprit även till Region Örebro.  Första leveransen på 330 liter gick igår, onsdag, till Universitetssjukhuset Örebro.

Spendrups har ställt om sin produktion av restalkohol som kommer från tillverkningen av alkoholfri öl. Vanligtvis går restalkoholen till biogasutvinning men i dagsläget behövs den istället inom framför allt vård och omsorg där bristen på handsprit och desinfektionsmedel är akut.

– Det känns otroligt bra att vi kan gå in och hjälpa till där behovet är stort. Av en restprodukt från alkoholfri öl har vi skapat något som hjälper de riktiga hjältarna i samhället, alla de som tar hand om våra sjuka och gamla, säger Spendrups varuförsörjningsdirektör Helena Nylén.
– Vi har hittat ett sätt att producera handspriten småskaligt och med hög kvalitet, i tillräcklig stor mängd så vi kan leverera till flera regioner nära vårt bryggeri i Grängesberg.

– På detta sätt hoppas vi göra skillnad på riktigt. Efter en förfrågan i förra veckan från Region Örebro, och en godkänd provleverans, har vi producerat 5 000 liter till Universitetssjukhuset Örebro i ett första skede. Det är tack vare flera engagerade och kreativa medarbetare som vi kunnat ställa om produktionen och genomföra dessa leveranser, konstaterar Helena Nylén.

Handsprit till Region Örebro län. Här är det packat och klart hos Spendrups på bryggeriet i Grängesberg. | Foto: Spendrups

Onsdag gick den första leveransen på 330 liter till sjukvården i Region Örebro. De närmsta veckorna kan produktionen ökas, givet att råvaror och rätt förpackningar kan säkras.
Spendrups arbetar sedan länge med att ta tillvara restprodukter i produktionen (så kallade cirkulära flöden), exempelvis genom en biobränsleanläggning där restprodukten drav från ölbryggningen används som en del i energiförsörjningen.

Årligen bryggs åtta miljoner liter alkoholfri öl på Spendrups bryggeri i Grängesberg vilket ger en restprodukt i form av knappt 80-procentig etanol. Det innebär en volym på cirka 650 000 liter restsprit som i vanliga fall går till biogasutvinning.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Max lånar ut sin hållbarhetschef

Nu tar Max Burgers återanvändning ett steg till. I ett nytt utspel lovar man konkurrenterna att få låna Max hållbarhetschef, Kaj Török.

Nykomling blev årets uppfödare

När Kronfågel korade Årets uppfödare 2022 hamnade priset hos Anette och Per Henningsson på Backa gård, uppfödare sedan fyra år.

Coop lanserar nytt matkassekoncept

Coop lanserar en ny matkasse där man kan köpa veckans middagar och komplettera med varor ur hela butikens sortiment, utan bindningstider.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil