”Vår beredskap kräver att kontanter är kvar”

Civilförsvarsförbundet och Kontantupproret vill ha sedlarna kvar | Foto: Pressbild
I en ny debattartikel skriver Kontantupproret och Civilförsvarsförbundet om det nödvändiga i att kontanterna blir kvar och behövs för vår beredskap.

I en debattartikel i Svenska dagbladet skriver Kontantupproret och Civilförsvarsförbundet att kontanterna behövs för vår beredskap. 
Kriget i Ukraina visar att när det digitala betalsystemet slås ut måste människor kunna använda kontanter, anser organisatonerna.

Minskningen av kontanterna i Sverige är oroande ur beredskapssynpunkt. Om en kris, fientlig attack eller olycka inträffar behöver människor kunna handla förnödenheter. Då måste kontanterna fungera som betalmedel. 
I debattartikeln pekar Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson och Civilförsvarsförbundets ordförande Ammi Dahlman på de risker som uppstår när hela betalsystemet är digitalt.

– Kriget i Ukraina har satt Sveriges beredskap högst på dagordningen. Att då samtidigt avveckla ett av verktygen för att klara en kris eller olycka är inte vidare genomtänkt. Politiken behöver sätta ner foten och se till att vi får en lagstiftning som säkrar kontanterna i Sverige, säger Björn Eriksson.

Sårbarheten i de digitala betalsystemen har också aktualiserats de senaste dagarna när en falsk Swish-app upptäckts. 
Denna är förvillande lik riktiga Swish och används för att lura butiker.

– Det går inte att helt förlita på de digitala systemen. Om en funktion slås ut behöver vi kunna använda en annan. Därför är det viktigt att kontanterna finns kvar och det är bara våra politiker som kan se till att de faktiskt blir kvar, säger Björn Eriksson.

I artikeln föreslår de att den parlamentariska Försvarsberedningen tar in kontantfrågan i sitt uppdrag.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil