”Vår beredskap kräver att kontanter är kvar”

Civilförsvarsförbundet och Kontantupproret vill ha sedlarna kvar | Foto: Pressbild
I en ny debattartikel skriver Kontantupproret och Civilförsvarsförbundet om det nödvändiga i att kontanterna blir kvar och behövs för vår beredskap.

I en debattartikel i Svenska dagbladet skriver Kontantupproret och Civilförsvarsförbundet att kontanterna behövs för vår beredskap. 
Kriget i Ukraina visar att när det digitala betalsystemet slås ut måste människor kunna använda kontanter, anser organisatonerna.

Minskningen av kontanterna i Sverige är oroande ur beredskapssynpunkt. Om en kris, fientlig attack eller olycka inträffar behöver människor kunna handla förnödenheter. Då måste kontanterna fungera som betalmedel. 
I debattartikeln pekar Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson och Civilförsvarsförbundets ordförande Ammi Dahlman på de risker som uppstår när hela betalsystemet är digitalt.

– Kriget i Ukraina har satt Sveriges beredskap högst på dagordningen. Att då samtidigt avveckla ett av verktygen för att klara en kris eller olycka är inte vidare genomtänkt. Politiken behöver sätta ner foten och se till att vi får en lagstiftning som säkrar kontanterna i Sverige, säger Björn Eriksson.

Sårbarheten i de digitala betalsystemen har också aktualiserats de senaste dagarna när en falsk Swish-app upptäckts. 
Denna är förvillande lik riktiga Swish och används för att lura butiker.

– Det går inte att helt förlita på de digitala systemen. Om en funktion slås ut behöver vi kunna använda en annan. Därför är det viktigt att kontanterna finns kvar och det är bara våra politiker som kan se till att de faktiskt blir kvar, säger Björn Eriksson.

I artikeln föreslår de att den parlamentariska Försvarsberedningen tar in kontantfrågan i sitt uppdrag.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Stärker positionen inom färdigmat

Atria Sweden AB har tagit ett stort steg framåt genom att förvärva hela aktiekapitalet i svenska färdigrättsverksamheten Gooh från Lantmännen Cerealia. Gooh är en ledande aktör inom kylda färdigrätter i den svenska dagligvaruhandeln, med en imponerande marknadsandel på cirka 25 procent.

Årets Storbolags-VD 2023

avid von Laskowski, vd för Picadeli och Greenfood Group, prisas för sitt värderingsdrivna ledarskap och banbrytande arbete inom hållbarhet och tillväxt. Hans insatser sträcker sig bortom affärsmässig framgång och har gjort Greenfood till en ledande aktör.

ATG redovisar högre vinst

ATG, det ledande spelföretaget inom hästspel, rapporterade en imponerande ökning av rörelsevinsten för det fjärde kvartalet enligt deras bokslut för 2023. Vinsten steg till 546 miljoner kronor.

Implementerar återvunnen plast

Spendrups tar ännu ett steg mot hållbarhet genom ett samarbete med förpackningsleverantören Trioworld. Tillsammans har de beslutat att övergå till användningen av 30 procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm

Återkallar Garant tropisk juice

Axfood har inlett en återkallelse av Garant Tropisk Juice efter att plastpartiklar upptäckts i vissa förpackningar. Produkten återkallas med bäst före-datum den 19 april 2024.

Ica Knuten möts av onödig kritik

Ica Knuten i Nyköping har tagit ett vågat steg i sin strävan att förnya kundupplevelsen genom att erbjuda livekonserter i butiken under helgerna. Men den nya satsningen har inte mötts av enbart positiva reaktioner från kunderna.

Här är ohälsotalet lägst i Sverige

En nyligen genomförd analys av Essity visar på en avtagande nedgång. Stockholms län toppar listan över minst antal ersatta sjukdagar, medan Västernorrlands län befinner sig i motsatt ände.

Tar stormarknad till stadsdelen

Coop fortsätter sin satsning på stadsdelen Ladugårdsängen i Örebro genom att införa sitt största stormarknadskoncept. Tio år efter sin ursprungliga etablering i området väljer kedjan att växla upp sin närvaro.

The Body Shop stänger butiker

Skönhetskedjan The Body Shop står inför en tuff tid då de tvingas stänga hälften av sina nära 200 butiker i Storbritannien. Orsaken till denna drastiska åtgärd är att kedjan hamnat under tvångsförvaltning.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil