Var femte har inte råd att ge barnen frukost

Foto MostPhotos
Nu presenterar Arla en undersökning om frukostvanor. 18 procent av svenska föräldrar har inte råd att ge barnen frukost alla dagar i veckan.

I en ny undersökning har Arla frågat föräldrar med barn i skolåldern för att få deras bild av situationen när det gäller frukostvanor. Svaren visar att unga föräldrar har det tufft. 18 procent av föräldrarna i gruppen 18–34 år har inte råd att ge sina barn frukost varje dag.

– Vi som har nära kontakt med skolkök runt om i landet är tyvärr inte överraskade. Men att läget är så mycket tuffare för unga föräldrar måste tas på allvar, säger Erica Elfving, projektledare för skolfrukost hos Arla.

– De flesta familjer har lyckligtvis tillgång till frukost och den mat de behöver hemma. Men för barn som har föräldrar med sämre ekonomi finns en risk att skolgången påverkas negativt. Det är dags att på allvar börja diskutera avgiftsfri frukost i skolan för att ge alla elever rätt förutsättningar att klara skoldagen, menar Erica Elfving.

Mer än varannan ung förälder uppger därtill att de under det senaste halvåret inte haft råd att köpa näringsrik mat till sina barn alla dagar i veckan. Och nästan sju av tio föräldrar i gruppen oroar sig för att hamna i samma situation igen.

Två av tre föräldrar i undersökningen, oavsett ålder, anser att skolan borde servera gratis frukost till eleverna. Och närmare tre av fem uppger att skolfrukost skulle påverka familjens vardag positivt.

Läs mer om undersökningen och frukostvanor i Butikstrender 5/2023

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil