Tillträdesförbudet blir lag från 1 mars

Tillträdesförbudet blir lag från 1 mars
Karin Johansson, vd Svensk Handel. Foto: Svensk Handel
Nu har riksdagen klubbat beslutet handeln kämpat länge för och från 1 mars har vi en gällande lag om möjlighet till tillträdesförbud i butiker.

Nu har riksdagen klubbat beslutet handeln kämpat länge för och från 1 mars har vi en gällande lag om möjlighet till tillträdesförbud i butiker.

Riksdagen har röstat igenom lagförslaget om tillträdesförbud. Det innebär att de som återkommande stjäl eller trakasserar anställda kan portas från att besöka butiker.
– Tillträdesförbudet är efterlängtat bland våra medlemmar runt om i landet. Trots att de som stjäl och är våldsamma i våra butiker ofta är väl kända personer har det saknats laglig rätt att förbjuda dem från att komma tillbaka. Med beslutet blir det ändring på det, säger Karin Johansson, vd för Svensk handel.

Den nya lagen innebär att åklagare ska kunna besluta om ett tillträdesförbud på högst ett år i taget, den som bryter mot förbudet riskerar böter eller fängelse i högst sex månader.
Svensk handel har länge efterfrågat kraftfulla åtgärder från rättsväsendet i kampen mot kriminella element som försvårar det dagliga arbetet i handeln.
Även om det fortsatt finns mycket kvar att göra är den nya lagen ett tecken på att frågan tas på allvar, menar man.

Enligt Svensk handel drabbades under 2020 32 procent av butikerna av en stöld senast mätt vecka och 18 procent under senast mätt månad av hotfullt beteende från en kund eller besökare.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil