Varor som låter ger färre butiksstölder?

Plagg som låter skall vara mer effektivt för att stoppa tjuvar | Foto MostPhotos
Kan ljudsatta varor minska stölderna och skapa bättre arbetsmiljö i butiken? Den frågan står i centrum för Handelsrådets nästa trendspaning.

När Handelsrådet 1 juni genomför årets andra trendspaning så ligger fokus återigen på den fysiska butiken men den här gången med arbetsmiljö och brottsförebyggande åtgärder i centrum.

”Ljudsatta varor – för färre stölder och bättre arbetsmiljö” är rubriken och för dem som kommer till KTH finns där en möjlighet att testa den virtuella butiksmiljö som ingår i projektet.
Utgångspunkten är nämligen Kjetil Falkenbergs forskningsprojekt ”Välklingande butiksvaror – en generellt och applicerbar metod för bättre arbetsmiljö och färre stölder”.

Med ljuddesign och ljudsättning har forskningsteamet undersökt om det går att minska stöld i butik genom ljud som ett alternativ till traditionella övervakningssystem. Genom att ljudsätta varor ska personalen få hjälp att få en överblick av hur varorna rör sig inne i butiken.– Hur kan man förhindra stöld? Ett sätt är att ändra tankegången hos den som funderar på att begå stöld genom att uppmärksamma och registrera när vissa varor rörs i butiken, säger Kjetil Falkenberg.
Ytterligare en positiv effekt blir minskad stress hos personalen och möjlighet att lägga fokus på service.

Forskningsprojektet presenteras av Kjetil Fagerberg själv och dessutom medverkar Emelie Stuxberg Staël von Holstein, ansvarig för måltidsupplevelsen hos Ica Sverige samt Svensk handels säkerhetschef Per Geijer.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil