Svenskutvecklade Nothing F!SHY prisas som Europas mest hållbara nyhet. Företaget har tilldelats guld i kategorin ”New Sustainable Product” vid European Sustainability Summit – en utmärkelse som lyfter fram Europas mest banbrytande hållbara livsmedelsinnovationer. Priset gick till företagets växtbaserade filé, som hyllas för sin smak, textur och låga klimatpåverkan.
Finalen och prisceremonin hölls den 26 juni i Amsterdam, där en jury bestående av experter inom hållbarhet, investering och livsmedelsbransch granskade kandidater från hela Europa.
– Att vinna detta pris, i konkurrens med ledande aktörer från hela kontinenten, är ett enormt erkännande av det arbete vi lagt ner och ett kvitto på att framtidens fisk inte behöver komma från havet, säger Ola Secher, vd och medgrundare till Nothing F!SHY.
Medgrundaren Jared Christensen, som är operativ chef, lyfter det långa utvecklingsarbetet bakom produkten:
– Vi har lagt ner enormt mycket arbete på att skapa en produkt som både smakar gott, har rätt textur och som samtidigt kan bidra till att minska trycket på våra hav. Att nu få detta internationella erkännande är en milstolpe och en möjlighet att ta nästa steg med våra produkter.
Vill se fler växtbaserade produkter i handeln. Med priset som plattform hoppas företaget att fler svenska butikskedjor får upp ögonen för potentialen i det växtbaserade sortimentet.
– Det här priset är inte bara en fjäder i hatten för oss. Det är en möjlighet för butiker, inköpare och hållbarhetschefer att lyfta in produkter som redan lever upp till de mål alla pratar om. Vi vet att konsumenterna vill ha hållbara alternativ men det krävs också mod från våra partners för att göra plats för framtidens mat i hyllorna, säger Ola Secher.



