Vill att butikerna erbjuder nitritfritt

Pressbild: Björn Bernhardson, Grundare Äkta Vara
Märknings-initiativet Ä-märkt för Äkta vara uppmanar nu livsmedelsbutikerna att erbjuda nitrinfritt i större utsträckning eftersom sådana alternativ finns.

Trots att fler och fler producenter satsar på tillsatsfria charkuterier är det fortfarande näst intill omöjligt att hitta nitritfri chark i de vanliga livsmedelsbutikerna, skriver märkningsinitiativet Äkta vara i en pressrelease där man uppmanar Sveriges handlare att ta in nitritfria alternativ.

För tio år sedan fanns få nitritfria charkprodukter på marknaden. I takt med att efterfrågan ökat har också utbudet blivit större och fler producenter väljer numera att tillverka tillsatsfria produkter, är Äkta varas tes.

– Det märks tydligt hos Äkta vara, som i nuläget har nästan 100 produkter, från 9 tillverkare, godkända med märkningen Ä-märket. Syftet med Ä-märket är att hjälpa konsumenter som söker genuina och oförfalskade livsmedel. Därför tillåts inte tillsatser, fejkade aromer och industriella ingredienser i märkta produkter, meddelas i pressreleasen. 

– Det är skandal att en vanlig stor matvarubutik nästan inte har en enda nitritfri charkprodukt, förutom parmaskinka där det ju inte är tillåtet. Igår var jag i en stor Kvantum-butik. Det fanns massor med korv och leverpastej. Jag räknade till 18 pastejer. Men ingen nitritfri. Det är ju helt galet att vi konsumenter inte ska kunna välja, säger Björn Bernhardson hos Äkta vara.
– Idag finns det ju många tillverkare som jobbar nitritfritt, så nu kan snart inte längre de stora butikerna, och deras inköpare, undvika att tillhandahålla nitrit- och tillsatsfri chark, säger Björn Bernhardson. 
– Jag uppmanar därför alla livsmedelsbutiker som säljer chark: se över ert sortiment. 

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil