Svensk handel kritiskt till HRF-varsel

Svensk handel kritiskt till HRF-varsel
Ola Axelsson, förhandlingschef hos Svensk handel, är kritisk mot det nya varslet. Foto: Pressbild Svensk handel
Svensk handel är ”starkt kritiskt” till Hotell- och restaurangfackets konfliktvarsel och hävdar att man kräver högre löneökningar än andra branscher.

Svensk handel är ”starkt kritiskt” till Hotell- och restaurangfackets konfliktvarsel och hävdar att man kräver högre löneökningar än andra branscher.

Svensk handel är starkt kritiskt till att Hotell- och restaurangfacket varslar om konflikt för att få högre löneökningar än övriga branscher, skriver man i en pressrelease.

Varslet berör ett antal av de restaurang- och caféanställda som arbetar på handelns företag. Svensk handel står upp för att löneökningstakten ska följa industrins märke, förklarar man.

Det aktuella varslet berör de som arbetar under kollektivavtalet mellan Svensk handel och HRF för restaurang- och kaféanställda.

Svensk handel säger att man accepterat fackets krav på en låglönesatsning men hela tiden varit tydlig med att den måste finansieras inom ramen för industrins ”märke”, löneökningen på totalt 5,4 procent över 29 månader.

– Vi kan inte acceptera att HRF kräver högre löneökningar än övriga branscher. Svensk Handel står upp för den svenska modellen och märkets lönenormerande roll, säger Ola Axelsson som är förhandlingschef för Svensk handel.

Svensk handel säger sig ha erbjudit facket ett avtal med motsvarande villkor som förbundet, efter medling accepterade i förhandlingarna med Svensk handels systerorganisation Visita, men att facket har tackat nej.  

Facket vill också införa nya regler rörande rätt till högre sysselsättningsgrad. För att kunna planera verksamheten utifrån när kunderna faktiskt besöker restauranger och kaféer är det en förutsättning att de anställda kan erbjudas olika sysselsättningsgrader, skriver Svensk handel.  

– Företagen behöver kunna planera och bemanna verksamheten utifrån hur kundflödena faktiskt ser ut. Dessutom skapas många jobb som uppskattas av de unga som arbetar extra i handeln, säger Ola Axelsson. 

Varslet innebär att en eventuell strejk bryter ut 11 december om parterna inte kommer överens.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil