Den 13 november är det Smörgåstårtans dag. Under hösten har Polarbröd organiserat ett upprop för att göra smörgåstårtan till ny svensk nationalrätt.
Uppropet är en del av Polarbröds 50-årsjubileum och 4 261 svenskar har hittills skrivit på namninsamlingen.
Dessutom har det skickats in mer än 570 recept från hela landet.
– Smörgåstårtans potential som nationalrätt märks tydligt när jag tittar på några av de recept som kommit in till Polarbröd. Det är just möjligheten att variera den utifrån diet, smak och andra preferenser utan att förändra själva grunden i rätten som gör den så inbjudande och självklar. Och det är precis så en nationalrätt ska vara tycker jag, säger Richard Tellström,
mathistoriker och docent i måltidskunskap.
Under hösten har Polarbröd uppmanat människor att skriva under ett upprop för att göra Smörgåstårtan till svensk nationalrätt.
I samband med detta har man även efterfrågat konsumenternas bästa recept på smörgåstårta och mer än 570 recept skickats in.
– Det är helt underbart att ta del av alla härliga och påhittiga recept som skickats in. Från den mer klassiska smörgåstårtan, som många är vana att äta, till nyskapande varianter med influenser från alla världens kök. Vi har också fått in många vegetariska och veganska recept vilket återigen visar på variationsmöjligheterna hos denna svenska klassiker, säger Jenny Jeppsson hos Polarbröd.