20 procent mer av biodrivmedel 2021

20 procent mer av biodrivmedel 2021
Pyrocell utanför Gävle. Anläggningen har kapacitet att producera 25 000 ton (260 GWh) pyrolysolja som råvara till Preem. Foto: Alan Sherrard
Under 2021 ökade produktionen av biodrivmedel i Sverige med 20 procent. Det visar siffror från Svenska bioenergiföreningen Svebio.

Under 2021 ökade produktionen av biodrivmedel i Sverige med 20 procent. Det visar siffror från Svenska bioenergiföreningen Svebio.

Under de senaste åren har flera nya produktionsanläggningar för biodrivmedel tagits i bruk i Sverige.
2021 fanns det, enligt Svebio, totalt 75 anläggningar i Sverige.
60 procent av dem producerar biometan och 15 flytande biodrivmedel som bioetanol, biometanol och HVO. Att det kommit flera nya anläggningar ger förstås tillväxt i produktion totalt.
Under 2021 ökade dessa anläggningar kapaciteten från 7,6 TWh under 2020 till 9,2 TWh 2021.

Preem och den nya satsningen Pyrocell har bidragit rejält till ökningen och Preem har även ökat kapaciteten att ta emot bioråvara i Gävle, Göteborg och Lysekil.
Totalt står Preem för 40 procent av biodrivmedelsproduktionen i Sverige och är därmed, förstås, i särklass störst.

Biodrivmedel kommer att öka rejält i Sverige de närmaste åren även om 2022 endast ger en kapacitetsökning på 2 procent.
Åren 2023-2026 räknar Svebio däremot med en kapacitet som ökar med i genomsnitt 44 procent per år till en total kapacitet på 39 TWh när vi är framme i 2026.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Stärker positionen inom färdigmat

Atria Sweden AB har tagit ett stort steg framåt genom att förvärva hela aktiekapitalet i svenska färdigrättsverksamheten Gooh från Lantmännen Cerealia. Gooh är en ledande aktör inom kylda färdigrätter i den svenska dagligvaruhandeln, med en imponerande marknadsandel på cirka 25 procent.

Årets Storbolags-VD 2023

David von Laskowski, vd för Picadeli och Greenfood Group, prisas för sitt värderingsdrivna ledarskap och banbrytande arbete inom hållbarhet och tillväxt. Hans insatser sträcker sig bortom affärsmässig framgång och har gjort Greenfood till en ledande aktör.

ATG redovisar högre vinst

ATG, det ledande spelföretaget inom hästspel, rapporterade en imponerande ökning av rörelsevinsten för det fjärde kvartalet enligt deras bokslut för 2023. Vinsten steg till 546 miljoner kronor.

Implementerar återvunnen plast

Spendrups tar ännu ett steg mot hållbarhet genom ett samarbete med förpackningsleverantören Trioworld. Tillsammans har de beslutat att övergå till användningen av 30 procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm

Återkallar Garant tropisk juice

Axfood har inlett en återkallelse av Garant Tropisk Juice efter att plastpartiklar upptäckts i vissa förpackningar. Produkten återkallas med bäst före-datum den 19 april 2024.

Ica Knuten möts av onödig kritik

Ica Knuten i Nyköping har tagit ett vågat steg i sin strävan att förnya kundupplevelsen genom att erbjuda livekonserter i butiken under helgerna. Men den nya satsningen har inte mötts av enbart positiva reaktioner från kunderna.

Här är ohälsotalet lägst i Sverige

En nyligen genomförd analys av Essity visar på en avtagande nedgång. Stockholms län toppar listan över minst antal ersatta sjukdagar, medan Västernorrlands län befinner sig i motsatt ände.

Tar stormarknad till stadsdelen

Coop fortsätter sin satsning på stadsdelen Ladugårdsängen i Örebro genom att införa sitt största stormarknadskoncept. Tio år efter sin ursprungliga etablering i området väljer kedjan att växla upp sin närvaro.

The Body Shop stänger butiker

Skönhetskedjan The Body Shop står inför en tuff tid då de tvingas stänga hälften av sina nära 200 butiker i Storbritannien. Orsaken till denna drastiska åtgärd är att kedjan hamnat under tvångsförvaltning.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil