Arbetslivskriminalitet i många branscher

Pressbild: Susanna Gideonsson, LO
LO har släppt rapporten ”Kampen för ordning och reda”, om arbetslivskriminalitet, och lanserar där ett åtgärdspaket med 29 förslag.

LO släppte under tisdagen en rapport, ”Kampen för ordning och reda”, om arbetslivskriminalitet. Rapporten presenterar ett åtgärdspaket med 29 förslag. 

Det handlar exempelvis om stärkt myndighetssamverkan, att inom offentlig upphandling bör huvudregeln vara max två led av underleverantörer och en skärpning av arbetskraftsinvandringen.

Rapporten visaräven att många yrkesverksamma drabbas av arbetslivskriminaliteten. 
Novus har på uppdrag av LO utfört en enkätundersökning drygt 1 000 intervjuer i branscherna, bygg/anläggning, transport, hotell/restaurang och personlig assistans/hemtjänst. 

Resultaten ska tolkas med försiktighet, eftersom arbetslivskriminaliteten i regel sker i det dolda. Trots det visar svaren, enligt LO, att mer än var fjärde svarande detsenaste året stött på människor i sin bransch som man vet utnyttjas.
Drygt var fjärde är orolig för att osund konkurrens och arbetslivskriminalitet i deras bransch kommer att påverka dem negativt.

Över hälften av de tillfrågade upplever också att fusket ökat eller legat konstant de senaste tre åren. Enbart nio procent menar att det minskat.
Drygt tre av tio anser att det är låg risk att bli påkommen om man fuskar.

– Arbetslivskriminalitet har blivit vardag för många av LO:s medlemmar. Så kan vi inte ha det. Svensk arbetsmarknad behöver en storstädning, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

– Grunden för detta är de högerkonservativas oförmåga att se dessa problem. Deras blindhet för arbetslivskriminaliteten har bäddat för organiserad brottlighet, säger Susanna Gideonsson. 

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil