Tappar 36 miljarder kr

– För besöksnäringen och deras drygt 175 000 sysselsatta är det här dessvärre fruktansvärt negativa nyheter eftersom utländska turister normalt står för nästan hälften av den totala konsumtionen inom besöksnäringen. Det är en hel bransch som förblöder framför våra ögon just nu, säger Stefan Westerberg. | Foto: Pressbild
36 miljarder kr i konsumtion från utländska turister faller bort fram till midsommar av coronaskäl, enligt nya siffror från Stockholms handelskammare.

Från mitten av mars fram till och med midsommar riskerar 36 miljarder kronor från utländsk turismkonsumtion falla bot till följd av coronakrisen, enligt nya beräkningar från Stockholms handelskammare.
– En av Sveriges största exportnäringar befinner sig på en total ökenvandring som är omöjlig att förutse längden på och för varje dag som går blir situationen allt svårare, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på handelskammaren.

I samband med coronautbrottet har det globala resandet i praktiken upphört. Det innebär att all konsumtion från utländska gäster, det som kallas turismexport, faller bort, konstaterar man.

Stockholms handelskammare har analyserat bortfallet av turismexport från 15 mars i år fram till och med midsommardagen, 20 juni.
Sammantaget rör det sig om 36 miljarder kronor i konsumtion från utländska besökare som presumtivt kan utebli om dagens situation håller i sig under hela tidsperioden.

– För besöksnäringen och deras drygt 175 000 sysselsatta är det här dessvärre fruktansvärt negativa nyheter eftersom utländska turister normalt står för nästan hälften av den totala konsumtionen inom besöksnäringen. Det är en hel bransch som förblöder framför våra ögon just nu, säger Stefan Westerberg.

Det dagliga bortfallet från utländsk konsumtion värderas till 254 miljoner i mars, 282 miljoner i april, 365 miljoner i maj och hela 612 miljoner i juni.
Av de 36 miljarderna i presumtivt förlorad konsumtion av utländska turister belastas Stockholm med 13,1 miljarder, Västra Götaland med 6,6 miljarder och Skåne med 3,7 miljarder kronor.

Stockholms handelskammare menar att de insatser regeringen och samarbetspartierna vidtagit är positiva, men sammantaget otillräckliga.
– Det är bra att delar av vissa kostnader plockats bort, men det kommer inte att räcka eftersom vissa sektorer, exempelvis besöksnäringen, drabbats så enormt hårt. Det behövs en större beredskap i form av en kostnadsram på 400 miljarder kronor som specifikt dedikeras till att understödja företag och jobb med någon form av likviditetsstöd, säger Stefan Westerberg.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil