Tappar 36 miljarder kr

– För besöksnäringen och deras drygt 175 000 sysselsatta är det här dessvärre fruktansvärt negativa nyheter eftersom utländska turister normalt står för nästan hälften av den totala konsumtionen inom besöksnäringen. Det är en hel bransch som förblöder framför våra ögon just nu, säger Stefan Westerberg. | Foto: Pressbild
36 miljarder kr i konsumtion från utländska turister faller bort fram till midsommar av coronaskäl, enligt nya siffror från Stockholms handelskammare.

Från mitten av mars fram till och med midsommar riskerar 36 miljarder kronor från utländsk turismkonsumtion falla bot till följd av coronakrisen, enligt nya beräkningar från Stockholms handelskammare.
– En av Sveriges största exportnäringar befinner sig på en total ökenvandring som är omöjlig att förutse längden på och för varje dag som går blir situationen allt svårare, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på handelskammaren.

I samband med coronautbrottet har det globala resandet i praktiken upphört. Det innebär att all konsumtion från utländska gäster, det som kallas turismexport, faller bort, konstaterar man.

Stockholms handelskammare har analyserat bortfallet av turismexport från 15 mars i år fram till och med midsommardagen, 20 juni.
Sammantaget rör det sig om 36 miljarder kronor i konsumtion från utländska besökare som presumtivt kan utebli om dagens situation håller i sig under hela tidsperioden.

– För besöksnäringen och deras drygt 175 000 sysselsatta är det här dessvärre fruktansvärt negativa nyheter eftersom utländska turister normalt står för nästan hälften av den totala konsumtionen inom besöksnäringen. Det är en hel bransch som förblöder framför våra ögon just nu, säger Stefan Westerberg.

Det dagliga bortfallet från utländsk konsumtion värderas till 254 miljoner i mars, 282 miljoner i april, 365 miljoner i maj och hela 612 miljoner i juni.
Av de 36 miljarderna i presumtivt förlorad konsumtion av utländska turister belastas Stockholm med 13,1 miljarder, Västra Götaland med 6,6 miljarder och Skåne med 3,7 miljarder kronor.

Stockholms handelskammare menar att de insatser regeringen och samarbetspartierna vidtagit är positiva, men sammantaget otillräckliga.
– Det är bra att delar av vissa kostnader plockats bort, men det kommer inte att räcka eftersom vissa sektorer, exempelvis besöksnäringen, drabbats så enormt hårt. Det behövs en större beredskap i form av en kostnadsram på 400 miljarder kronor som specifikt dedikeras till att understödja företag och jobb med någon form av likviditetsstöd, säger Stefan Westerberg.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

47 procent fler konkurser i år

Enligt ny statistik från UC har antalet konkurser under januari 2023 varit det högsta på tio år. Samtidigt minskar antalet nya företag kraftigt.

Marknadsför tobaksfri mot gällande lag

Marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter strider på flera punkter mot gällande lag, skriver Dagens juridik som hänvisar till Konsumentverket.

Nu byter Dagab till returpallar

Med start i februari börjar Dagab byta ut alla träpallar mot returpallar från SRS. Det handlar på årsbasis om cirka 1,4 miljoner pallar.

Rusta storsatsar på sin e-handel

Rusta fokuserar om en aning när man nu väljer att satsa mer på sin e-handel. Rusta.com har uppdaterats och fått ny förbättrade funktioner.

Willys öppnar i ny lokal efter brand

Willys öppnar butik i Västerås i nybyggda lokaler efter branden i Erikslund i fjol. Den nya butiken öppnar där den gamla butiken låg.

Arla sänker priset till bönderna igen

För andra gången i år sänker nu Arla det pris man betalar till sina bönder för mjölken. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil