Barn bombarderas av skräpmatsreklam i sociala medier

Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

Ny rapport: 70 procent av matreklamen till barn handlar om ohälsosamma produkter, en ny kartläggning från UNICEF Sverige och Hjärt-Lungfonden visar att 70 procent av all matreklam som barn och unga exponeras för i sociala medier gäller produkter som ökar risken för övervikt, hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Rapporten, som bygger på forskning från Karolinska Institutet, visar även att barn exponeras för i genomsnitt 17 annonser i timmen för skräpmat på TikTok.

 En växande hälsorisk för unga

Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att övervikt bland barn i åldern 11–15 år mer än fördubblats på 30 år, och obesitas är nu fyra gånger så vanligt som på 1980-talet. Samtidigt minskar konsumtionen av frukt och grönt.

– ”Resultaten är alarmerande med tanke på att ohälsosamma matvanor är en av de främsta orsakerna till övervikt, ohälsa och förtida död i hjärt-kärlsjukdom och annan allvarlig sjukdom i Sverige,” säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

 

Reklamstrategier utnyttjar barns sårbarhet

Marknadsföring riktad till barn fokuserar i stor utsträckning på teman som underhållning, grupptillhörighet och känslor snarare än produktinformation.

Kristina Sparreljung

Enligt rapporten innehöll 41 procent av reklamen kampanjer med tävlingar, lanseringar eller exklusiva utgåvor – och 78 procent marknadsförde ohälsosamma produkter.

– ”Barn och unga översköljs av reklam för ohälsosam mat och dryck på sociala medier. Innehållet anspelar till stor del på känslor och aktuella trender, vilket gör barn och unga särskilt mottagliga och sårbara. Det är tydligt att existerande lagstiftning och självreglering inte räcker, nu måste politiker kliva fram. Barn har rätt att skyddas från skadlig marknadsföring,” säger Pernilla Baralt, generalsekreterare för UNICEF Sverige.

Pernilla Baralt

Exempel på reklaminnehåll

  • Influencerinlägg med rabattkoder på energidryck
  • Hashtag-kampanjer med tävlingsmoment
  • Videor där vänner ”smakar nytt” i underhållande format

Barnen själva saknar reklammedvetenhet
Fokusgrupper visade att många barn inte känner igen matreklam när den kommer från influencers eller sponsrade inlägg. Många vittnar om att rabatter och kampanjer leder till impulsköp och ökat sug efter skräpmat.

UNICEF Sverige och Hjärt-Lungfonden föreslår tre åtgärder:

  1. Inför lagar som förbjuder digital marknadsföring av ohälsosamma livsmedel till barn och unga.
  2. Företag bör ta större ansvar och sluta rikta reklam för skräpmat till barn.
  3. Investera i forskning om digital marknadsförings påverkan och utveckla nya sätt att främja hälsosamma matvanor.

Hjälp barnen göra bättre val i din butik
Även om reklamen sker i digitala kanaler, är det i butik som många av dessa produkter säljs. För dagligvaruhandeln innebär rapporten ett viktigt ansvar och en möjlighet att agera. Genom att lyfta fram hälsosamma alternativ, arbeta med ansvarsfull exponering och vara kritiska till vilka kampanjer som synliggörs, kan handeln bidra till bättre folkhälsa.

Så kan din butik bidra till bättre val:

  • Placera frukt, nötter och vatten vid kassorna istället för godis
  • Skylta tydligt med sockerinnehåll i drycker
  • Lyft lokala eller svenskodlade hälsosamma alternativ
  • Erbjud familjevänliga recept med grönsaker i fokus

Butiker kan också ta initiativ till märkning, nudging och utbildningsinsatser som gör det enklare för både barn och föräldrar att göra medvetna val. Genom att samverka med organisationer och följa forskningen, kan handeln gå från passiv återförsäljare till aktiv samhällsaktör.

Har du ett nyhetstips?

Här kan du dela med dig av information eller mejla till [email protected]

Annons

Annonser

Håll dig uppdaterad med nyheter varje vardag!

Få de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Vi behandlar dina uppgifter enligt GDPR

Läs Butikstrenders digitala magasin!

Upptäck de senaste branschnyheterna och trenderna online.