Rekordlåg nivå av campylobacter

Färska siffror visar en rekordlåg nivå av campuylobakter i svenska kycklingflockar, enligt Svensk fågel. Det uträknade medeltalet för 2019 års provtagningar landade på 4,6 procent.

Färska siffror visar alltså att nivån av campylobakter är rekordlåg för svenska kycklingflockar, meddelar Svensk fågel idag.
Att nivåerna nu är så låga förklarar man med att organisationens medlemsföretag följer de råd som arbetats fram i samarbete med myndigheterna.

– Varje år räknar vi ihop ett medeltal för campylobacterförekomst i svenska kycklingflockar. Siffrorna för 2019 blev rekordlåga, utslaget över året hamnar vi på enbart 4,6 procent. En halvering av förra årets siffror och en enorm skillnad jämfört med övriga Europa där det är stor spridning i förekomst och siffror på 50-80 procent inte är ovanliga, säger Pia Gustavsson, veterinär hos Svensk fågel.

Sverige är ett av de länder i världen som kommit längst i att minimera förekomsten av campylobacter i kyckling.
År 1988 startade Svensk fågel, tillsammans med myndigheterna ett övervakningsprogram i syfte att minska förekomsten av campylobacter hos svensk kyckling.

De åtgärder som vidtagits genom åren har sänkt antalet positiva flockar från cirka 60 procent år 1989 till 4,6 procent år 2019.
Att nivåerna nu är så låga beror på att Svensk Fågels medlemmar följer de råd som har arbetats fram och som främst innebär förebyggande hygienrutiner.

– Det är glädjande att arbetet med framförallt förebyggande hygieninsatser i kycklinguppfödningen har givit så bra resultat. Nu tror och hoppas vi att den positiva trenden ska hålla i sig säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Pia Gustavsson, veterinär på Svensk fågel håller med.
– Hygien i köket gäller också för att minska risk för förekomst av campylobacter vid livsmedelshantering. Handtvätt, separata skärbrädor för kyckling och grönsaker samt upphettning till minst 70 grader räcker långt, tillägger hon.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil