Färskpotatisen minusaffär

Färskpotatisen är i år en minusaffär för svenska odlare. | Foto av Anki Höglund
Färskpotatisen är i år en minusaffär för svenska odlare, enligt dagens rapport. Detta trots att skörden i år väntas bli 20-40 procent lägre än i fjol.

Trots en rejält mindre skörd i år, det handlar om en beräknad minskning på 20-40 procent jämfört med 2019, faller priset på färskpotatis dramatiskt, enligt fackorganet ATL.
Premiärpriset i år, vid Valborg, låg på 130 kronor kilot men odlarnas pris hade redan en vecka senare sjunkit till 19 kr.

Två veckor efter midsommar låg priset där det nu ligger, runt två kronor kilot men för att det ska gå jämnt upp för en potatisodlare krävs ett pris på cirka tre kronor kilot, enligt ATL.

Nu är man i branschen rädd för att det låga priset kommer att ligga kvar när det blir dags att skörda vinterpotatisen.
– Det är svårt att få till en höjning mot handeln och det är stor risk att odlarna får leva med det här priset i vinter. En skillnad är att många då kan lagra vinterpotatisen och chansa på att det kommer en prishöjning när det börjar bli ont om potatis, säger Lisa Andrae, växtodlingsrådgivare på Nordfalan, till ATL.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

47 procent fler konkurser i år

Enligt ny statistik från UC har antalet konkurser under januari 2023 varit det högsta på tio år. Samtidigt minskar antalet nya företag kraftigt.

Marknadsför tobaksfri mot gällande lag

Marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter strider på flera punkter mot gällande lag, skriver Dagens juridik som hänvisar till Konsumentverket.

Nu byter Dagab till returpallar

Med start i februari börjar Dagab byta ut alla träpallar mot returpallar från SRS. Det handlar på årsbasis om cirka 1,4 miljoner pallar.

Rusta storsatsar på sin e-handel

Rusta fokuserar om en aning när man nu väljer att satsa mer på sin e-handel. Rusta.com har uppdaterats och fått ny förbättrade funktioner.

Willys öppnar i ny lokal efter brand

Willys öppnar butik i Västerås i nybyggda lokaler efter branden i Erikslund i fjol. Den nya butiken öppnar där den gamla butiken låg.

Arla sänker priset till bönderna igen

För andra gången i år sänker nu Arla det pris man betalar till sina bönder för mjölken. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil