Färskpotatisen minusaffär

Färskpotatisen är i år en minusaffär för svenska odlare. | Foto av Anki Höglund
Färskpotatisen är i år en minusaffär för svenska odlare, enligt dagens rapport. Detta trots att skörden i år väntas bli 20-40 procent lägre än i fjol.

Trots en rejält mindre skörd i år, det handlar om en beräknad minskning på 20-40 procent jämfört med 2019, faller priset på färskpotatis dramatiskt, enligt fackorganet ATL.
Premiärpriset i år, vid Valborg, låg på 130 kronor kilot men odlarnas pris hade redan en vecka senare sjunkit till 19 kr.

Två veckor efter midsommar låg priset där det nu ligger, runt två kronor kilot men för att det ska gå jämnt upp för en potatisodlare krävs ett pris på cirka tre kronor kilot, enligt ATL.

Nu är man i branschen rädd för att det låga priset kommer att ligga kvar när det blir dags att skörda vinterpotatisen.
– Det är svårt att få till en höjning mot handeln och det är stor risk att odlarna får leva med det här priset i vinter. En skillnad är att många då kan lagra vinterpotatisen och chansa på att det kommer en prishöjning när det börjar bli ont om potatis, säger Lisa Andrae, växtodlingsrådgivare på Nordfalan, till ATL.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil