Bättre bärskörd när fler biarter pollinerar

Foto MostPhotos
Det blir en bättre körsbärsskörd när flera biarter sköter pollineringen, enligt en ny studie kring vinster med biologisk mångfald som nu redovisas.

För att få den största skörden av körsbär så ska pollineringen skötas av både honungsbin och murarbin. En ny studie ledd av en forskare på Göteborgs universitet visar på ännu en vinst med biologisk mångfald.

Körsbär är, liksom många andra fruktbärande växter, beroende av korspollinering för att bära frukt.
Det innebär att en fruktodling behöver ha flera olika sorters körsbärsträd för att bina ska transportera pollen från en sort till en annan vid befruktningen.

– Vanligen odlas körsbärsträden med växelvisa rader med de olika sorterna. I vissa fall kan man blanda sorter i samma rad, men då kan det bli svårt att skörda rationellt. Alltså måste bina flyga från en trädrad till nästa för att fruktsättningen ska lyckas, säger Julia Osterman, biolog vid Göteborgs universitet och huvudförfattare till studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Ecology and Evolution.

Tillsammans med tyska forskarkollegor upptäckte Julia Osterman att om pollineringen sköttes av flera arter av bin så blev det fler körsbär på träden.
De observerade förekomsten av bin i totalt 17 körsbärsodlingar i östra Tyskland.

Vissa odlare använde sig av honungsbin i bikupor som pollinatörer, andra av vilda murarbin.
En del odlingar använde sig av båda arterna i olika utsträckning. Forskarna såg en synergieffekt i de odlingar som hade båda biarterna.

Läs mer om forskningen i Butikstrender 8/2023

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil