Kraftig nedgång i ”vishing” – men nya hot växer telefonbedrägerier, så kallad vishing, är den form av bedrägeri där vinsterna minskat mest det senaste året. Enligt polisens nationella bedrägericentrum har den kriminella vinsten från dessa brott sjunkit med 40 procent mellan 2023 och 2024.
Metoden går ut på att bedragaren ringer eller sms:ar och utger sig för att vara från en bank, myndighet eller ett företag – för att lura offret att lämna ifrån sig exempelvis bank-id eller kontouppgifter. I vissa fall avslutas bluffen med ett hembesök där värdesaker stjäls.
– Här ser vi en kraftig minskning av brottsvinsterna. Den främsta orsaken är troligen det åtgärdspaket som bankerna arbetat med. Men det betyder inte att vi är i mål. Det är fortfarande väldigt mycket pengar som går till de kriminella nätverken, säger Viktor Lundberg, operativ koordinator vid Nationellt bedrägericentrum.
Även annonsbedrägerier, där varor eller tjänster aldrig levereras efter betalning, har minskat. Brottsvinsterna från dessa har sjunkit med 37 procent jämfört med föregående år.
– Det verkar som att vi är på rätt väg, säger Lotta Mauritzon, samordnare vid Nationellt bedrägericentrum.
Identitetsbedrägerier skjuter i höjden
Totalt minskade bedrägeriernas samlade brottsvinst från 7,5 till 6,3 miljarder kronor under 2024 – en minskning med 16 procent. Men alla trender pekar inte nedåt. Identitetsbedrägerier kopplat till lån ökade kraftigt – med hela 140 procent – och visar att bedragarna snabbt byter strategi när en metod blir svårare.
Samtidigt fortsätter investeringsbedrägerier att vara den mest lukrativa formen, där offren luras att satsa pengar i falska projekt, bluffbolag eller kryptoplattformar. Brottsvinsten för denna typ uppgår till omkring 1,7 miljarder kronor årligen.
Så kan butiker och handlare skydda sig
Även om privatpersoner ofta står i fokus i bedrägeristatistik, så är handeln – och särskilt dagligvaruhandeln – ett återkommande mål för både social manipulation, blufffakturor och identitetskapade kontakter.
Här är fem konkreta tips:
1. Prata igenom rutiner med personalen
Se till att all personal vet hur bedragare arbetar – att de kan låtsas vara från banken, en leverantör eller från huvudkontoret. Ha klara instruktioner: lämna aldrig ut lösenord eller logga in om någon ringer upp.
2. Lås alltid in kort och koder
Förvara firmakort, företagsdatorer och dokument med känslig information i låsta skåp. Många bedragare utnyttjar tillfälliga avbrott eller stressade stunder i butik.
3. Granska fakturor noggrant
Använd en kontrollista eller dubbelgranskning vid nya leverantörer, särskilt om fakturor dyker upp utan att en beställning är gjord. Bluffakturor är fortfarande vanligt förekommande.
4. Ha tekniskt skydd i butikens system
Använd tvåfaktorsautentisering på mail och interna system. Se till att antivirus och brandväggar är uppdaterade – även på äldre enheter bakom kassan eller i lagret.
5. Avsätt tid för intern utbildning
En kort genomgång i samband med ett morgonmöte kan räcka för att öka medvetenheten. Ju mer personalen vet, desto svårare har bedragaren att lyckas.
Fakta: Bedrägeritrender 2024
• Totala brottsvinster: 6,3 miljarder kr (–16 %)
• Telefonbedrägerier: –40 %
• Annonsbedrägerier: –37 %
• Identitetsbedrägerier kopplat till lån: +140 %
• Investeringsbedrägerier: ca 1,7 miljarder kr i vinster
Källa: Nationellt bedrägericentrum, Polisen