Ny stor laxodling på land startklar 2025

Ny stor laxodling på land startklar 2025
Lax, lax och åter lax ska det bli när den nya anläggningen i Värmland är klar. Foto: Pressbild Premium svensk lax AB
Premium svensk lax AB, som ska bygga en gigantisk landbaserad odling av lax i Säffle, rapporterar nu att man räknar med att inviga anläggningen 2025.

Premium svensk lax AB, som ska bygga en gigantisk landbaserad odling av lax i Säffle, rapporterar nu att man räknar med att inviga anläggningen 2025.

Sveriges största landbaserade odling för sötvattenlax ska skapas i värmländska Säffle.
I anläggningen, som på projektplanet leds av Ramboll, kan lax i en mängd som motsvarar en femtedel av hela Sveriges konsumtion produceras.

Premium svensk lax AB står bakom satsningen och vill skapa denna anläggning som kan producera sötvattenlax i en mängd upp till 10 000 ton per år.
Det motsvarar ganska exakt en femtedel av den konsumtion av lax vi har i Sverige i år.

– Hållbarhetsambitionen är hög och fiskarna kommer att ha ett bra liv från yngel till fullvuxen fisk, vilket stämmer med Rambolls värderingar. Dessutom ligger det i linje med Sveriges livsmedelsstrategi, konstaterar Björn Tell, divisionschef hos Ramboll.

99,99 procent av vattnet som används i anläggningen kommer att renas i eget reningsverk och återanvändas i det kommunala nätet, hävdar man.
Dessutom innebär tekniken att odlingen använder tio gånger mindre vatten än konventionella Ras-system (recycled aquaculture systems).

Samarbetet innebär att Ramboll kommer att företräda Premium svensk lax genom hela genomförandet med projektledning och rådgivning.
Anläggningen på 58 000 kvadratmeter kommer att vara i full produktion 2025 och ge Säffle nya jobb.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil