Fortsatt tufft i gränshandeln

Fortsatt tufft i gränshandeln
Foto: Coop

Coronapandemin fortsätter att göra läget ytterst svårt för gränshandeln. Nu har även Coop i Storlien tvingats varsla personal om uppsägning.

Nyligen kom siffror från västkusten och Strömstad kring hur extremt coronapandemin och den stängda gränsen mot Norge slagit mot gränshandeln.

Det värsta exemplet i den sammanställningen var en stormarknadsbutik som – jämfört med 2019 – ser ut att tappa över 90 procent av sin omsättning.

Även i norr har gränshandeln allvarliga problem och det senaste beviset på det kommer från Storlien där Coop tvingats varsla ett 15-tal anställda om uppsägning.

Orsaken till det är, enligt Coop, helt och hållet den nedstängda gränshandeln.

I fallet Coop Storlien handlar det även om en ytterst olycklig tajming.

17 mars stängde Norge gränsen mot Sverige efter allvarliga larm om hur coronaviruset spred sig.

Bara några veckor senare inföll datumet där Coop skulle inviga sin uppgraderade butik i Storlien, helt enligt plan.

Nu tvingas man alltså varsla personal om uppsägning, ett halvår efter invigningen.

– Det är ett tungt beslut att behöva varsla en personalstyrka som är så engagerad och har varit med och kämpat sedan vi nyinvigde, säger butikschefen Henrik Weile.

– Jag hoppas och ser fram emot att gränsen snart öppnas igen. Målet är att snart kunna återkalla varslet och samla personalstyrkan igen och öppna stormarknaden som det var planerat innan covid-19, avslutar han.

Det är ännu inte klart som hur många som kommer att sägas upp men ett 15-tal var varslade inför förhandlingarna med facket.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil