Bryggerinäringens miljöinsatser visar vägen

Foto Pressbild
Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck genom förbättrade förpackningstyper och ökad återvinning. En ny livscykelanalys från Sveriges Bryggerier visar på betydande miljömässiga framsteg inom branschen.Dessutom används en mindre mängd material idag, och fyllnadsgraden i transporter har ökat.

Svenska bryggerier har tagit stora steg mot en mer hållbar framtid genom att minska sitt klimatavtryck i alla förpackningsslag. Detta framgår av den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackningar, genomförd av forskningsinstitutet RISE på uppdrag av branschorganisationen Sveriges Bryggerier. Analysen, som baseras på data från 2022, ger en detaljerad bild av de framsteg som branschen har gjort inom hållbarhetsarbetet.

– ”Bryggerinäringen arbetar sedan länge medvetet med både återvinning och utveckling av nya förpackningstyper. Men vi måste ständigt vara lyhörda och redo att testa nya lösningar, för att bli ännu bättre och nå allt tuffare miljömål. Vi är stolta över de framsteg våra medlemmar har gjort och fortsätter att göra. Vårt fokus på förnybara och återvunna material har lett till signifikanta minskningar i klimatpåverkan från våra förpackningar,” säger Anna-Karin Fondberg, VD på Sveriges Bryggerier.

Pionjärer inom återvinning
Svenska bryggerier har länge varit pionjärer inom återvinning och hållbarhet. Sverige införde världens första landsomfattande pantsystem, och idag är svenskarna bland de bästa i världen på att panta och återvinna förpackningar. Den nya rapporten visar att branschen använder mer återvunnet material och har gjort stora förbättringar i miljöprestanda för större PET-flaskor, som har minskat sin klimatpåverkan med 32 procent sedan förra studien 2018. Dessutom används en mindre mängd material idag, och fyllnadsgraden i transporter har ökat.
– ”Branschens åtgärder visar ett starkt engagemang för en cirkulär ekonomi där varje förpackning är utformad för att skydda drycken, för att passa olika tillfällen och för att återvinnas. Hur drycken ska konsumeras, vilken mängd som behövs och om det ska gå att återförsluta förpackningen påverkar vilken förpackning som är bäst miljömässigt för olika specifika tillfällen,” säger Anna-Karin Fondberg.

Framtidsutsikter
Trots de utmaningar som kvarstår är branschen optimistisk inför framtiden. Med fortsatta investeringar i teknologi och infrastruktur samt lagstiftning som stödjer miljövänlig innovation, är Sveriges Bryggerier väl positionerade för att uppnå sina ambitiösa miljömål. Rapporten från RISE visar att branschen är på rätt väg och att de ansträngningar som gjorts redan har gett betydande resultat.

Genom att fortsätta satsa på hållbara lösningar och utveckling av nya, miljövänliga förpackningstyper, visar svenska bryggerier vägen mot en mer hållbar framtid för hela dryckesindustrin.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil