Coop i norra Sverige visar tillväxt

Foto MostPhotos
Coop står inför en allvarlig ekonomisk kris efter att ha förlorat 700 miljoner kronor förra året.Trots detta visar nu norra Sverige en stark ekonomisk tillväxt. "Vi har sista skottet i bössan kvar nu", säger Leif Linde, ordförande för Kooperativa förbundet.

Coop, som en gång var Nordens största företag med en rad olika fabriker, har sedan 90-talet fokuserat på livsmedelsbutiker. Under tiden har konkurrenten Ica tagit över marknadsandelar, och Coop har haft allt svårare att gå med vinst. Leif Linde betonar allvaret i situationen:
-Vi har sista skottet i bössan kvar nu. Vi måste vända den nedåtgående trenden och det måste ske nu, säger han till Dagens Nyheter.
Detta förklarar varför Coop har vidtagit åtgärder som att sluta skicka ut medlemstidningen till svenska kunder för att spara pengar.
Till skillnad från andra företag ägs Coop av sina tusentals kunder, istället för kapitalstarka aktörer. Vinster delas ut till kunderna i form av bonuscheckar, vilket innebär att det inte finns några ägare som kan skjuta till pengar när företaget går dåligt. Under 2023 delades över en miljard kronor ut till medlemmarna, vilket ytterligare försvagade den ekonomiska situationen.
Enligt Marcus Björling, pressansvarig på Coop, har ökade varuinköpskostnader, högre energipriser, inflation, en svagare svensk krona och höjda hyror bidragit till de stora förlusterna.
-Vi har inte kompenserat ökade kostnader i form av höjda priser utan försökt hålla tillbaka, säger han till Nyheter24.

Förluster i stor skala
Coops 820 matbutiker drivs av 26 lokalföreningar, men dessa föreningar går nu med stora förluster. År 2023 gick Coop med en förlust på 721 miljoner kronor, vilket är en ökning jämfört med förlusten på 698 miljoner kronor året innan. Medan Coop har kämpat med ekonomiska svårigheter, har konkurrenter som Ica och Willys ökat sina marknadsandelar. Trots att Coop i norra Sverige visar ekonomisk tillväxt, har kedjan tappat marknadsandelar med 7,5 procentenheter till andra aktörer.

Regionala skillnader
Coop Syd och Coop Väst har haft de största förlusterna, med -274 miljoner kronor respektive -199 miljoner kronor i rörelseresultat. I kontrast gick det bättre för Coopföreningarna i norra Sverige, där Coop Norrbotten gjorde en rörelsevinst på 48 miljoner kronor och Coop Nord tjänade ytterligare 29 miljoner kronor i vinst.

Trots de dystra siffrorna hoppas Coop på en förbättring under 2024. Marcus Björling uttrycker försiktig optimism och påpekar att flera konsumentföreningar har gjort stora avsättningar för pensioner, vilket inte kommer att vara fallet nästa år. Coops framtid hänger nu på att vända den negativa trenden och stabilisera sin ekonomiska situation för att säkra sin position på marknaden.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil