Vi pantar mer än någonsin

Pantamera är budskapet och visst gör vi det. 2019 blev ett nytt rekordår. | Foto: Pressbild
Pantamera redovisar ännu ett år när pantningen i Sverige slår rekord. Under 2019 pantade vi i Sverige över 2,15 miljarder burkar och Petflaskor.

Pantamera redovisar ett nytt rekordår där vi i Sverige pantade drygt 2,15 miljarder burkar och Petflaskor, 2 151 563 342 om du vill ha det exakta antalet. Per person är det 2018 förpackningar och det kan jämföras med 201 under 2018.

Svenskarna är bland de bästa i världen när det gäller att panta och antalet pantade förpackningar 2019 var över 150 miljoner fler än året innan.
Sammanlagt har drygt 43 000 ton aluminum och Pet-material sorterats hos Pantamera under 2019 och enligt företaget motsvarar den totala pantningen 2019 en besparing på cirka 180 000 ton koldioxid.

– Förra året firade det svenska pantsystemet 35 år och för varje år har vi lyckats öka antalet pantade burkar och flaskor, vilket ger en stor miljövinst. Idag pantas nästan 85 procent av alla förpackningar, och då tillkommer att ytterligare cirka 10 procent samlas in och tas om hand i Norge till följd av den stora gränshandeln,
säger Bengt Lagerman som är vd för Pantamera/Returpack.

En färsk Sifo-undersökning som Pantamera låtit göra visar att förtroendet för det svenska pantsystemet är mycket högt. Hela 83 procent av de svarande uppger att de har ett stort eller mycket stort förtroende. Enligt samma undersökning uppger 99 procent av de som svarar att man pantar och att den främsta anledningen är miljöaspekten. 

Fakta om vårt pantande
Antalet pantade burkar och flaskor per person under 2019: 208 (201 st år 2018) 
Totala antalet pantade burkar och flaskor under 2019: 2 151 563 342 (2 051 703 713 st år 2018)
Frivilligt anslutna produkter (som inte måste ingå i svenska pantsystemet)
Saft: återvinningsgrad: 71 procent (65 procent 2018)
Juice: återvinningsgrad: 61 procent (49 procent 2018)

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

Länen som näthandlar mest

Stockholm är det län som handlar mest online i hela landet, enligt nya siffror från Klarna. Tvåa och trea på listan är Norrbotten och Uppsala, sist är Västernorrland.

Svensk mat har starka mervärden

Årets stämma för branschorganisationen Svensk Fågel med temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion” har nyligen avslutats i Tylösand, Halmstad

Bärtas smörgåspålägg tar plats

Produkterna finns nu att hitta i kylen hos ytterligare 173 Hemköp, Willys och
City Gross. Det ökar tillgängligheten för närodlade, veganska livsmedel utan tillsatser.

Finlands mest hållbara varumärke

För nionde gången blev Valio utsedd till det mest hållbara varumärket i Finland.Konsumenterna uppskattar framför allt Valios lokala produktion.

Vald till generalsekreterare

Vi-skogens styrelse har utsett Charlotta Szczepanowski till ny generalsekreterare. Charlotta Szczepanowski har tidigare haft rollen som arbetande styrelseordförande för Vi-skogen och kommer nu fortsätta driva arbetet framåt. Charlotta tillträder sin nya roll den 1 april.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil