Säger nej till ny skatt

– Skatten är symbolpolitik som saknar miljönytta. Dessutom ignoreras handelns omfattande arbete och engagemang med att ta fram miljövänliga kläder, säger Svensk handels näringspolitiska chef Mats Hedenström. | Foto : Pressbild
Svensk handel är kritisk till det utredningsförslag om en ny skatt på kläder och skor som föreslås och motiveras av miljöskäl från utredarens sida.

En utredning som berör handeln överlämnades under onsdagen till regeringen. Den föreslår en extra skatt på kläder och skor vilka säljs i Sverige och omfattar även begagnade varor.

Svensk handel är kritisk mot förslag och menar att det skulle vara en straffbeskattning av svensk modehandel, en bransch som redan är hårt pressad.
– Skatten är symbolpolitik som saknar miljönytta. Dessutom ignoreras handelns omfattande arbete och engagemang med att ta fram miljövänliga kläder, säger Svensk handels näringspolitiska chef Mats Hedenström.

– Trots att svenska modeföretag är världsledande i sitt hållbarhetsarbete riskerar de att straffbeskattas. Det skulle vara ett dråpslag mot en redan hårt pressad bransch, anser han.

– I ett läge där den svenska modehandeln är svårt drabbad av den akuta coronakrisen vore det tondövt om regeringen väljer att gå fram med en punktskatt på svenskt mode. Svensk Handel förutsätter att regeringen parkerar förslaget och noga utvärderar skattens omfattande skadeverkningar på företag och jobb, sammanfattar Hedenström.

Den aktuella utredningen listar ett antal skadliga kemikalier men konstaterar också att cirka 80-90 procent av de kläder och skor som säljs i Sverige inte har dessa kemikalier. De ska ändå beskattas, refererar Svensk handel, enligt en skala där skatten ligger på 40 kr per kilo om produkterna innehåller listade kemikalier. Utan kemikalier stannar den aktuella skatten på 2 kr per kilo, enligt Svensk handels pressrelease.

Svensk handel refererar till utredningen och säger att det enligt den kan kosta branschen 700 jobb och att 100 klädföretag kan läggas ned och man tror att det gör att skatten, om man enbart ser till den ekonomiska delen, blir en förlustaffär för samhället.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil