Säger nej till ny skatt

– Skatten är symbolpolitik som saknar miljönytta. Dessutom ignoreras handelns omfattande arbete och engagemang med att ta fram miljövänliga kläder, säger Svensk handels näringspolitiska chef Mats Hedenström. | Foto : Pressbild
Svensk handel är kritisk till det utredningsförslag om en ny skatt på kläder och skor som föreslås och motiveras av miljöskäl från utredarens sida.

En utredning som berör handeln överlämnades under onsdagen till regeringen. Den föreslår en extra skatt på kläder och skor vilka säljs i Sverige och omfattar även begagnade varor.

Svensk handel är kritisk mot förslag och menar att det skulle vara en straffbeskattning av svensk modehandel, en bransch som redan är hårt pressad.
– Skatten är symbolpolitik som saknar miljönytta. Dessutom ignoreras handelns omfattande arbete och engagemang med att ta fram miljövänliga kläder, säger Svensk handels näringspolitiska chef Mats Hedenström.

– Trots att svenska modeföretag är världsledande i sitt hållbarhetsarbete riskerar de att straffbeskattas. Det skulle vara ett dråpslag mot en redan hårt pressad bransch, anser han.

– I ett läge där den svenska modehandeln är svårt drabbad av den akuta coronakrisen vore det tondövt om regeringen väljer att gå fram med en punktskatt på svenskt mode. Svensk Handel förutsätter att regeringen parkerar förslaget och noga utvärderar skattens omfattande skadeverkningar på företag och jobb, sammanfattar Hedenström.

Den aktuella utredningen listar ett antal skadliga kemikalier men konstaterar också att cirka 80-90 procent av de kläder och skor som säljs i Sverige inte har dessa kemikalier. De ska ändå beskattas, refererar Svensk handel, enligt en skala där skatten ligger på 40 kr per kilo om produkterna innehåller listade kemikalier. Utan kemikalier stannar den aktuella skatten på 2 kr per kilo, enligt Svensk handels pressrelease.

Svensk handel refererar till utredningen och säger att det enligt den kan kosta branschen 700 jobb och att 100 klädföretag kan läggas ned och man tror att det gör att skatten, om man enbart ser till den ekonomiska delen, blir en förlustaffär för samhället.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Änglamark pasta byter till papp

Änglamark pasta byter till papp. Alla förpackningar byts ut och besparingen blir enligt Coop 300 ton plast per år.

20 år sedan Lidl öppnade i Sverige

25 september var det exakt 20 år sedan Lidl öppnade sina första butiker i Sverige. Idag har kedjan 205 butiker från Trelleborg till Boden.

Inredningsföretag köper studio

Butiksinredningsföretaget Nitton93 köper Studio Johansson Bergvall som under lång tid arbetat med utveckling av bland annat Icanders för Ica Sverige.

Kronprinsparet på besök hos Fazer

Livsmedelsinnovationer och hållbarhet stod i centrum när kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte Fazer i Vanda förra veckan.

Circle K tar nytt steg kring hållbarhet

För att minska antalet engångsartiklar gör Circle K ett nytt test ihop med Panter och Tingstad. Det handlar om ett cirkulärt system för takeaway-mat.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil