Det är öl som gäller när fler gör alkohol

Foto | Pexels
Antalet tillverkare av alkoholhaltiga drycker växer snabbt i Sverige. På tolv år är ökningen 710 procent och mest handlar det om att brygga öl.

Att tillverka alkoholhaltiga drycker är populärt i Sverige och framförallt något som fortsätter att attrahera allt fler.
Vid senaste årsskiftet fanns 729 registrerade tillverkare av öl, sprit, cider och vin i Sverige och det är 710 procent fler än år 2010.

Det här visar Dryckesbranschrapporten 2022 som gjorts på uppdrag av fyra intressenter, nämligen LRF lokal mat och dryck, Föreningen svenskt vin, Sveriges oberoende bryggerier samt Sveriges producenter av alkoholdrycker (SPAA).

– Dryckesbranschen har som många andra påverkats starkt av coronapandemin, vissa mer än andra. Men trots utmaningarna har branschen klarat pandemiåren överraskande väl och antalet tillverkare ökade både 2020 och 2021. Det är ett styrketecken som lovar gott för fortsättningen, säger Anna Kaijser, branschansvarig LRF lokal mat och dryck, i en kommentar.De flesta av de nya dryckesföretagen är startups och majoriteten är lokala med färre än fem anställda.
Geografiskt finns företagen över hela landet och i 200 av de 290 kommuner vi har.

Flest till antalet finns i befolkningstäta Skåne, Stockholm och Västra Götaland men Gotland har den största mängden tillverkare per capita.
Mest handlar det om ölbryggerier – 75 procent av företagen – men den största ökningen har skett inom vodka, gin och whisky där företagen ökat med 20 procent under såväl 2020 som 2021.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil