Dyrtider förändrar vår julmat och firande

Foto MostPhotos
Höga kostnader och brist på tid stressar svenskarna inför årets jul, enligt en ny undersökning tyska Hellofresh nu presenterar.

Många av de svarande kommer att göra förändringar kring julmaten på grund av de ökande matpriserna.
Det handlar både om att servera färre rätter och om att ha mer hemlagat på bordet, enligt de svarande.

En av fyra svarande säger sig redan vara stressade över kostnaderna för julbordet.
– Många längtar efter julen och att umgås med nära och kära, äta god mat och ta det lugnt. Men julen har sina baksidor, till exempel upplever de flesta att de slänger mer mat jämfört med andra tider på året. Och alla dessa rester som blir kvar efter julbordet är både kostsamma och leder till matsvinn, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef för HelloFresh.

 Så många som en av fem kommer försöka planera maträtterna och mängden bättre (20%). Många kommer dessutom servera färre rätter (15%), köpa billigare mat (14%) och laga mer mat själv (12%).– Med tanke på julveckornas ökade matsvinn ska man inte vara rädd för att servera färre rätter. Tänk igenom och prata med familjen om vilka rätter som finns med på julbordet av tradition och vilka som faktiskt uppskattas. Detsamma gäller rätterna som ni absolut vill ha med. Planera och prata om hur mycket som faktiskt behövs. Med lite planering och samtal behöver julbordet varken bli onödigt dyrt eller ta allt för lång tid att tillaga, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil