Essitys framgångsrecept bygger på en kombination av klimatåtgärder, cirkulära lösningar och sociala initiativ. Bolaget siktar på att bli klimatneutralt till 2050, och redan nu har de lyckats minska sina utsläpp med 26 % på väg mot målet om 35 % till 2030. Med varumärken som Libero, TENA, Libresse, Tork och Leukoplast har de byggt en portfölj där hållbarhet inte bara är en marknadsföringsstrategi – det är en affärsmodell.
Men hållbarhet är mer än koldioxidutsläpp och återvunna förpackningar. Det är en fråga om varumärkeskapital. I Sustainable Brand Index-studien har över 9 000 svenska konsumenter bedömt 432 varumärken, och Essity har uppenbarligen vunnit förtroendet.
– Att bli utnämnda till branschvinnare för tredje året i rad är ett bevis på vårt kontinuerliga arbete för en hållbar framtid. Vi strävar efter att integrera hållbarhet i varje aspekt av vår verksamhet – från innovativa produkter till sociala initiativ – och det är fantastiskt att se att våra insatser uppskattas av konsumenterna, säger Linda Edlund, Commercial Director på Essity.

Hållbarhet som affärsstrategi
Ska man vara lite krass så handlar detta minst lika mycket om affärsstrategi som om miljöengagemang. Essity har identifierat att hållbarhet är en starkt påverkande faktor i konsumenternas köpbeslut och har valt att bygga sitt varumärke runt det. Och det fungerar – både i butikshyllan och på aktiemarknaden.
– Att Essity vinner sin bransch i Sustainable Brand Index för tredje året i rad visar på ett starkt och långsiktigt engagemang inom hållbarhet som uppskattas av svenska konsumenter, säger Erik Elvingsson Hedén, grundare av Sustainable Brand Index.
Vad innebär det här för dagligvaruhandeln?
För handeln betyder det att hållbarhetsstämpeln blir allt viktigare vid val av leverantörer. Det räcker inte längre att bara erbjuda produkter med låg miljöpåverkan – varumärkena måste också visa upp ett trovärdigt hållbarhetsarbete för att förbli relevanta. Här har Essity hittat en modell som många andra skulle kunna ta efter.
Så vad kan andra aktörer i dagligvaruhandeln lära sig av detta? Jo, att hållbarhet inte bara är en hygienfaktor längre (ironiskt nog för ett hygienföretag). Det är en affärsdrivande faktor som kan stärka varumärket, öka kundlojaliteten och i slutändan också förbättra försäljningssiffrorna.
Essity har satt ribban högt. Frågan är – vilka kommer att utmana dem nästa år?