Expertens tips för bättre hållbarhet

Arkivbild MostPhotos
En färsk undersökning av YouGov, på uppdrag av HelloFresh, avslöjar att över en fjärdedel av svenskarna slänger matvaror varje vecka på grund av att de passerat sitt bäst-före-datum eller blivit dåliga. Det visar sig också att många förvarar sina matvaror fel, vilket leder till försämrad hållbarhet.

Matexperten Sofia Fattori delar sina bästa tips för att organisera kylen, öka matvarornas hållbarhet och säkerställa att de används innan de blir dåliga.

Drygt var fjärde svensk slänger mat varje vecka på grund av att den blivit dålig, enligt en ny undersökning av YouGov på uppdrag av HelloFresh. En orsak till detta kan vara att över hälften av svenskarna endast städar eller organiserar sitt kylskåp en gång i månaden eller mer sällan.

”Ett rörigt kylskåp kan leda till att matvaror och matlådor lätt glöms bort. Ta några minuter varannan dag, eller när du fyller på med nya varor, för att organisera och kontrollera vad som bör ätas inom kort. Att ha en tydlig översikt över ditt kylskåp underlättar matplaneringen samtidigt som du minskar matsvinnet och sparar pengar,” säger Sofia Fattori, matexpert på HelloFresh.

Många svenskar förvarar maten fel, vilket kan leda till att livsmedel inte uppnår sin fulla hållbarhet. Exempelvis förvarar mer än hälften tomat (63%) och citron (66%) i kylen, fastän de trivs bättre i rumstemperatur. Samtidigt förvaras äpple (61%), nötter (88%) och vitlök (52%) ofta i rumstemperatur trots att de får längre hållbarhet i kylen.

”För att uppnå livsmedlets högsta potential handlar det om hur du placerar saker i kylskåpet och vad du placerar där. Tomaten förlorar sin goda smak i kylskåpet, och skalade nötter kan snabbt härskna i rumstemperatur. Förvarar du ägg i kylen kan de också hålla mycket längre än vad förpackningen uppger,” säger Sofia Fattori.

Här är Sofia Fattoris tips för att organisera kylskåpet:

  1. Separera frukt och grönt: Förvara frukt och grönt separat och i kylens nedre låda där luftfuktigheten är hög.
  2. Placera maten rätt: Använd kylskåpets olika temperaturzoner rätt. Förvara rått kött, fisk och fågel på den nedre hyllan och mat som kan hålla länge i kylskåpsdörren.
  3. Organisera efter planerade måltider: Organisera kylskåpet efter planerade måltider för att undvika att glömma bort ingredienser.
  4. Använd förvaringslådor: Använd genomskinliga förvaringslådor för att hålla ordning och förlänga matens hållbarhet.
  5. Skaffa en ”ät nu”-behållare: Förvara mat som närmar sig utgångsdatumet i en särskild behållare för att undvika att den blir gammal och slängs.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil