Kan ta emot 8 000 permitterade

LRFs vd Anna Karin Hatt lämnade in ett konkret förslag till Tillväxtverket för att underlätta att permitterade skall få arbete i de gröna näringarna. | Foto: Johanna Norin, Pressbild.
Lantbruket kan ta emot uppemot 8 000 permitterade i den kris vi har, skriver LRF men påpekar att det kräver rätt beslut snabbt från regeringens sida.

Livsmedelskedjan – förutom restaurangnäringen – har klarat Corona-krisen bra, skriver LRF som nu öppnar för att de svenska lantbruksföretagen och de gröna näringarna kan ta emot permitterad arbetskraft från andra sektorer. En första beräkning LRF gjort säger att 8 000 personer kan erbjudas arbete.

Många av företagen i primärproduktionen och resten av livsmedelskedjan har just nu både behovet och möjligheterna att ge folk arbete, om vi får rätt beslut tillräckligt snabbt från regeringen, säger LRF:s vd Anna Karin Hatt.

LRF lämnade under måndagen flera förslag till Tillväxtverket för att underlätta att permitterad personal, och även utländsk arbetskraft som tidigare arbetat i Sverige men i andra sektorer, ska kunna få jobb inom de gröna näringarna.
Behovet av arbetskraft framöver kommer vara stort både inom jordbruket och skogsnäringen.

De konkreta förslag som LRFs vd Anna Karin Hatt idag överlämnade vid ett möte med Tillväxtverket är i korthet:

  • Utveckla modellen för korttidsarbete så att även företagare och deras familjer kan nyttja stödet. Nästan en miljon av landets småföretagare kan inte ta del av korttidsarbetesmodellen som den nu är utformad.
  • Ge Arbetsförmedlingen ett tydligt uppdrag att bidra till att permitterade och varslade från andra branscher kan få jobb i företag i det gröna näringslivet det finns personalbehov finns.
  • Halvera arbetsgivaravgiften för de företagare som tar emot ny personal från en annan bransch, som ska lära sig de nya arbetsuppgifterna på jobbet.
  • Inför ett löneutjämningsbidrag till individen, som utjämnar löneskillnaden för dem som kommer från arbeten med högre lön (eller jämfört med vad individen skulle ha fått som permitteringslön) än vad som kan betalas för det aktuella arbetet i primärproduktionen.
  • Utöka tiden för skattekrediter från dagens tre månader och sänk räntan på dessa skattekrediter, kanske ända ned till noll.

– Vi hoppas att Tillväxtverket tar till sig våra förslag, och tar dem vidare till regeringen. Lantbruket har behovet och möjligheterna att hjälpa många som nu kastas ut i arbetslöshet. Smidighet och tillfälliga regelförändringar är en nyckel att för att få näringslivets hjul att fortsätta snurra, säger Anna Karin Hatt.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil