Fårkött underutnyttjat men ”saftigt och gott”

Foto MostPhotos
Restaurang- och hotellhögskolan har gjort vad man kallar ett forskningsprojekt där de man låtit äta fårkött förklarar att det smakar gott.

Bönder och kockar har tillsammans fått äta kött från får i vad Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet kallar ett forskningsprojekt.
– Vi äter väldigt lite får i Sverige och det finns en föreställning om att köttet smakar kofta, säger Lotte Wellton som tillsammans med Åsa Öström gjort studien som nu är publicerad i tidskriften Journal of Gastronomy and Tourism.

Idén till att undersöka potentialen i fårkött kom från Gotland grönt centrum, som arbetar med att utveckla gröna näringar på just Gotland. 
Idag är tackor som går till slakt en förlustaffär för fårproducenterna, som möjligen kan göra korv av en del av köttet och sälja i sina gårdsbutiker.

– Vår forskningsstudie ledde fram till ett arbetssätt där utbyte av kunskap om råvaran var grunden för att förädla ett lokalt producerat livsmedel på ett hållbart sätt, säger Åsa Öström.

Hon och Lotte Wellton fick först en propå om att göra en uppdragsutbildning, som ett sätt att hitta en lösning på matsvinnet. I stället blev det en forskningsstudie.
– Första steget var en bedömning av bakdelskött från tackor, 3 år och 7 år, där vi använde oss av den sensoriska metodiken som är en viktig del av forskningen vid RHS, berättar Åsa Öström.

Deltagarna i den sensoriskt tränade panelen kom fram till att köttet var mört, oavsett tid för mörning, saftigt och smakade bra. Nästa steg var att testa samma kött tillsammans med fårproducenter och kockar på Gotland.

– Den kontakten var ny. Kockarna visste inte om att det fanns möjlighet att få färskt kött året runt, även under högsäsong på sommaren då efterfrågan är stor och det inte finns färskt lammkött, säger Lotte Wellton.

Första dagen fick fårbönderna och kockarna testa köttet, med resultatet från den sensoriska panelen i Grythyttan som utgångspunkt. Köttet tillreddes, utan kryddor, på olika sätt: i ugn, kokt, stekt med mera.
– Ett av våra syften var att förmedlas den sensoriska variationen i råvara och att hitta köttets egenskaper – utan att tycka att det smakade gott. En av kockar sa att ”det här var det bästa jag gjort. Nu vet jag verkligen hur kött från en tacka smakar!”, säger Åsa Öström.

Nästa dag var uppgiften att göra riktiga maträtter – utan begränsningar – utifrån de tidigare sensoriska bedömningarna, rätter som sedan också testades sensoriskt.
– En bra kock har denna sensoriska förmåga och deltagarna fick möjlighet till fördjupning och att lära sig beskriva vilka kvaliteter som kött från tackor har, säger Lotte Wellton som konstaterar att de färdiga rätterna föll deltagarna i smaken.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Kunderna rasar mot Kellogg’s

Kellogg’s, känd för sina populära frukostflingor som Froot Loops och Frosties, har hamnat i en storm av kritik efter ett kontroversiellt uttalande från deras VD, Gary Pilnick. Uttalandet, som gjordes under en intervju med amerikanska CNBC, har fått kunder att reagera starkt.

Ingen ljusning i sikte enligt UC

Konkurser fortsätter att öka, och enligt experter syns ingen ljusning i sikte. Affärs- och kreditinformationsföretaget UC rapporterar att situationen är den värsta på över ett decennium för vissa branscher.

Levererar mat med drönare

En Ica Nära-butik har inlett ett pilotprojekt där man testar hemleverans med drönare till kunderna, som enligt en enkätundersökning är efterfrågat. Kundens erfarenhet beskrivs som ”oväntat smidig”.

440 miljoner kronor till Arlabönder

Arlabönder runt om i Sverige kommer att dela på en utdelning på cirka 440 miljoner kronor som en del av den efterlikvid som beslutades av Arlas högsta beslutande organ. Det totala beloppet för hela Arlas nordiska mjölkbönder är cirka 270 miljoner euro.

Ökar ersättningen till norrländska mjölkbönder

Från och med den 1 mars 2024 höjer Norrmejerier ersättningen för mjölkråvara med 30 öre. Beslutet välkomnas av både mjölkbönder och företagsledningen som ser det som ett nödvändigt steg med tanke på de utmaningar som mjölkbönderna i Norrland står inför.

Premiär för två nya Snabbgross Club

Den 29 februari slår Axfoods restauranggrossist Snabbgross upp portarna för två nya butiker i det medlemsbaserade konceptet Snabbgross Club, denna gång i Luleå och Västerås. Detta innebär att nu totalt nio butiker i Sverige erbjuder unika restaurangvaror och stora förpackningar till låga priser för både företags- och privatkunder.

Svenskt nej till CSDDD: En besvikelse

Idag stod det klart att EU-medlemsstaterna inte kunde enas om EU-direktivet om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö, CSDDD. Vid mötet i COREPER blev det tydligt att det inte fanns någon majoritet bakom förslaget, och enligt uppgifter var Sverige det enda landet som planerade att rösta nej.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil