”Ska vara flexibel och pragmatisk”

Sunt förnuft och respekt för företagens situation. Det ska styra livsmedelskontrollen i kommunerna, instruerar Livsmedelsverket i coronakrisens spår.

Corona-krisen kräver en större flexibilitet för företagen när det gäller livsmedelslagstiftning och kontroll, har Livsmedelsföretagen påpekat för näringsdepartementet och Livsmedelsverket. Nu anser man sig ha fått respons på sina krav från Livsmedelsverket.

– Myndigheten har både gått ut med information till företagen och till landets kontrollmyndigheter som gör det tydligt att den pågående krisen måste innebära omprioriteringar för samtliga myndigheter, skriver Livsmedelsföretagen idag.

Det kan handla omsådant som att en ingrediens som anges i ingrediensförteckningen saknas på grund av leveransproblem och ersatts av en liknande ingrediens.
Sådant strider mot reglerna men här behövs flexibilitet och smidighet under krisen, påpekar Livsmedelsföretagen som alltså nu får stöd i det av det statliga verket. Naturligtvis gäller ovanstående för allergena ingredienser.

Livsmedelsverkets råd till kommunerna är nu att om det inte råder någon risk för människors hälsa ska man vara flexibel i tolkningen av reglerna.
– Vår bild i nuläget är att Livsmedelsverket har förstått allvaret i situationen. Vi ser mycket positivt på att de har tagit upp de här aspekterna i en förstärkt dialog med kontrollmyndigheterna runtom i landet, samt att de har gått ut med ett tydligt budskap till företagen vad gäller kontrollen, säger Tove Larsson, näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil