”Ska vara flexibel och pragmatisk”

Sunt förnuft och respekt för företagens situation. Det ska styra livsmedelskontrollen i kommunerna, instruerar Livsmedelsverket i coronakrisens spår.

Corona-krisen kräver en större flexibilitet för företagen när det gäller livsmedelslagstiftning och kontroll, har Livsmedelsföretagen påpekat för näringsdepartementet och Livsmedelsverket. Nu anser man sig ha fått respons på sina krav från Livsmedelsverket.

– Myndigheten har både gått ut med information till företagen och till landets kontrollmyndigheter som gör det tydligt att den pågående krisen måste innebära omprioriteringar för samtliga myndigheter, skriver Livsmedelsföretagen idag.

Det kan handla omsådant som att en ingrediens som anges i ingrediensförteckningen saknas på grund av leveransproblem och ersatts av en liknande ingrediens.
Sådant strider mot reglerna men här behövs flexibilitet och smidighet under krisen, påpekar Livsmedelsföretagen som alltså nu får stöd i det av det statliga verket. Naturligtvis gäller ovanstående för allergena ingredienser.

Livsmedelsverkets råd till kommunerna är nu att om det inte råder någon risk för människors hälsa ska man vara flexibel i tolkningen av reglerna.
– Vår bild i nuläget är att Livsmedelsverket har förstått allvaret i situationen. Vi ser mycket positivt på att de har tagit upp de här aspekterna i en förstärkt dialog med kontrollmyndigheterna runtom i landet, samt att de har gått ut med ett tydligt budskap till företagen vad gäller kontrollen, säger Tove Larsson, näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood satsar på bananmognad

Jämnare mognad, bättre kvalitet och mindre svinn. Det är resultatet av Greenfoods nya bananmognadsanläggning som just nu byggs i Helsingborg.

Grytor bra för mage och tuffa tider

Plånboksvänliga, värmande grytor fungerar perfekt både som lunchmatlåda och för söndagsmiddag, svarar många i en ny undersökning.

Julmusiken som lugnar magen

Julen kan vara stressig men julmusiken lugnar magen. I vart fall enligt Valio som tagit en spellista och en professor till hjälp för att påvisa detta.

Daniel Seifter tar över Urban Deli

Daniel Seifter tillträder i februari som ny vd för Urban Deli. Ambitionen är att bibehålla det lustfyllda koncept man har men fortsätta utveckla det.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil