”Ska vara flexibel och pragmatisk”

Sunt förnuft och respekt för företagens situation. Det ska styra livsmedelskontrollen i kommunerna, instruerar Livsmedelsverket i coronakrisens spår.

Corona-krisen kräver en större flexibilitet för företagen när det gäller livsmedelslagstiftning och kontroll, har Livsmedelsföretagen påpekat för näringsdepartementet och Livsmedelsverket. Nu anser man sig ha fått respons på sina krav från Livsmedelsverket.

– Myndigheten har både gått ut med information till företagen och till landets kontrollmyndigheter som gör det tydligt att den pågående krisen måste innebära omprioriteringar för samtliga myndigheter, skriver Livsmedelsföretagen idag.

Det kan handla omsådant som att en ingrediens som anges i ingrediensförteckningen saknas på grund av leveransproblem och ersatts av en liknande ingrediens.
Sådant strider mot reglerna men här behövs flexibilitet och smidighet under krisen, påpekar Livsmedelsföretagen som alltså nu får stöd i det av det statliga verket. Naturligtvis gäller ovanstående för allergena ingredienser.

Livsmedelsverkets råd till kommunerna är nu att om det inte råder någon risk för människors hälsa ska man vara flexibel i tolkningen av reglerna.
– Vår bild i nuläget är att Livsmedelsverket har förstått allvaret i situationen. Vi ser mycket positivt på att de har tagit upp de här aspekterna i en förstärkt dialog med kontrollmyndigheterna runtom i landet, samt att de har gått ut med ett tydligt budskap till företagen vad gäller kontrollen, säger Tove Larsson, näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Så vill svenskar fira hållbar jul

Hållbarhet och jul är inga begrepp som direkt kopplar armkrok bland svenskarna. Nu pekar ändå undersökningar på att fler börjar tänka hållbart.

Digitalisering stör inte julen

En ny undersökning visar att de flesta inte tycker att digitaliseringen stör julfirandet – men att många stör sig på ”julskryt” i sociala medier.

Rättelse: Skapar en ny enhet

Tolv av Lekias 170 handlarägda butiker i Sverige och Norge genomför en koncernbildning inom Lekia. Den nya koncernens namn är Lekledaren.

Jättesatsning av Löfbergs i Karlstad

Familjen Löfberg, som äger kafferosteriet med samma namn, gör nu en jättesatsning i Karlstad med, bland annat, ett nytt stort kafferosteri.

Ny formel ska hjälpa med klappar

En ny formel ska hjälpa oss att köpa rätt julklappar, något som enligt en undersökning oroar väldigt många svenskar.

Nya EU-regler för förpackningar

EU har antagit nya regler för förpackningar och avfall från förpackningar. Samtidigt skapar man ett förbud mot s k ”evighetskemikalier”.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil