Finansminister varnar för inflationsfaran

Vår finansminister Mikael Damberg | Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Finansminister Mikael Damberg varnar för osäkerheten i svensk ekonomi i samband med att inflationsprognosen för 2022 höjs kraftigt.

Inflationstakten i Sverige är högre än på flera decennier och nu höjs även den officiella inflationsprognosen för 2022 kraftigt.
Regeringen justerar den tidigare prognosen från 2,1 procent till 4,6 procent för året.

– Vi utvärderar hela tiden konsekvenserna för svensk ekonomi. Rysslands oförsvarliga invasion av Ukraina påverkar Sverige med höjda priser på framför allt energi och livsmedel. Låginkomsthushåll drabbas hårt av stigande priser, sade finansminister Mikael Damberg i samband med beskedet.

Liksom tidigare är det energi och livsmedel som främst driver på inflationen men samtidigt ser man utvecklingen mot minskad handel, lägre export och även sjunkande konsumtion och investeringar som potentiella faror.
Det sänker tillväxten men regeringen hävdar att den svenska ekonomin trots påfrestningarna är motståndskraftig.

– Osäkerheterna i ekonomin är betydande men regeringen följer utvecklingen noga och arbetar med flera olika scenarier. Med starka offentliga finanser är vi redo att stärka Sverige, menar finansministern.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil